"Ленд-лийз" за Украйна - на каква помощ може да разчита Киев в битката с терористична Русия

Единственото, което не може да бъде предоставено са оръжия за масово поразяване, ядрени материали, както и търговски кораби

Ленд-лийз
Ленд-лийз Източник: Скрийншот/Youtube

За пръв път от времената на Втората световна война бе възобновен законът за т.н. "ленд-лийз" (заем-наем, бел. ред.), който има решаващо значение за увеличаване на отбранителните способности на Украйна. Законът за "ленд-лийз", който успешно беше гласуван в двете камари на американския Конгрес и сега е даден за подпис на президента Байдън, касае не само Украйна, но и всички държави на Източна Европа, като потенциални жертви на руските агресори. 

 

Законът "ленд-лийз" е безпрецедентен акт за помощ на Великобритания, която се бори с Третия Райх, приет през март 1941 г. И както преди 81 г., Вашингтон се завърща към този закон, защото поражението на Украйна заплашва целия цивилизован свят. Важно е да се подчетае, че става дума за помощ под формата на "аренда", оттук и самото наименование на закона. Тоест, това е вид "кледит" във вид на военна помощ, който обаче ще бъде платен след победата на получаващата го страна. 

 

Какво оръжие може да получи Украйна по този закон
Законът предвижда не само оръжие, но и всичко необходимо за победата. Според него, САЩ могат да дадат на Украйна:
- всякакво оръжие, системи въоръжение, боеприпаси, самолети, кораби, катери, друга военна техника и оръжие;
- всякакво имущество, оборудване, стоки, материали, компоненти и т.н., доставяни под формата на готова военна продукция, или всичко необходимо за изготвянето им от страната-получател.

 

Единственото, което не може да бъде предоставено са оръжия за масово поразяване, ядрени материали, както и търговски кораби. Украйна ще получи лесни за използване и доказани системи за ПВО, многофункционални изтребители от четвърто поколение F-16, противокорабни ракетни системи. Също така тежка далекобойна артилерия, ракетни системи за залпов огън, бронирана техника, боеприпаси за тях, цели електростанции, локомотиви, строителни материали, всякаква друга техника и още много друго. 

 

Кога Украйна ще плати за тези доставки
В американското законодателство, уреждащо предаването на военно оборудване и въоръжение на кредит, има твърда норма - до 5 гоини. Но в случая с Украйна тя беше премахната. Каквото остане неизползвано от страната получатал, се връща в САЩ след края на войната. Истината е, че преди повече от 80 години, САЩ не са настоявали Великобритания да връща или компенсира унищожената военна техника, а за останалата дадоха на Лондон дългосрочни кредити. 

Още от "Документи и архиви"

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени