Милиционерът със седмокласно образование Генчо Цветанов, който возеше другаря Григор Шопов

Григор Шопов е отговорен за цяла поредица убийства

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов Източник: БГНЕС

Антон Тодоров

Както само Zonanews разкри преди няколко седмици, днешният "атлантик" и "проамерикански" политик Цветан Цветанов е бил служител на Седмо управление на Държавна сигурност. Как се съчетават двете неща - ей, Богу, идея нямам. Може би в тази двойственост се крие неприкритият афинитет на Цветан Цветанов към назначаване на бивши кадри на същата Държавна сигурност - в периода 27 юли 2009 – 13 март 2013 г., когато той е вътрешен министър, в МВР са назначени 43 души, които имат зависимости от ДС. Това е над 4 пъти повече, отколкото са назначени по времето на Румен Петков като министър в тройната коалиция (10 бивши от ДС) и 2,5 пъти повече от тези, назначени по времето на Михаил Миков като вътрешен министър (16 бивши от ДС). Само за сравнение - когато Младен Маринов е вътрешен министър в кабинета "Борисов 3", няма нито един бивш кадър на ДС сред назначените от него в МВР. Сравнявайте!

 

Служебна карта на сержант от ДС
Служебна карта на сержант от ДС

Цветанов е започнал работа в ДС като шофьор - такъв, какъвто десетилетия наред е бил и баща му Генчо Цветанов. Отново за първи път само в Zonanews ще прочетете историята на един от най-доверените хора на Григор Шопов, мракобесният първи зам.вътрешен министър по времето на комунистическа България и пряк шеф на ДС. Според Ангел Солаков, също бивш вътрешен министър и шеф на ДС през 60-те години, диктаторът Тодор Живков е имал лична, само нему подчинена собствена разузнавателна структура. Тя е оглавявана от Григор Шопов. И Григор Шопов, и Генчо Цветанов не са от най-образованите. 
Какво показва архивът на Григор Шопов? Доста различни неща от написаните в разните панегирици за него. Както пише в автобиографията си, още в ранните си ученически години е пасял "овцете и другия добитък на семейството".  По-късно става каруцар, пренася пясък от Панчарево до София и едва завършва като частен ученик. През 30-те години става магазинер (закупчик) в потребителската кооперация. Член е на компартията от 1936 г. 

 

Автобиографията на Григор Шопов
Автобиографията на Григор Шопов



Генчо Цветанов Гълъбов е роден на 19 март 1936 г. в с. Шума, Годечко. Има завършено седмокласно образование, когато през 1958 г. започва работа като милиционер във ведомствената милиция на рудник "Курило" към тогавашното II-ро районно управление на МВР. Скоро му дават звание "младши сержант". През 1961 г. е повишен в звание "сержант" в моторизираната рота при Столично управление на Народната милиция. От 1964 г. получава звание "старшина".

 

Дивата необразованост на комунистическите кадри след 9 септември 1944 г. се цени сред тези типове като достойнство. Получава се своеобразна номенклатурна "меритокрация", но с обратен знак – сред тях основният фактор за издигането е да притежаваш всичко това, което в нормалните държави представлява бариера, спънка за заемане на публични позиции. Съдете сами – в изключително рядкото социологическо изследване "Партизаните - мит и реалност" на доктора по история Донко Дочев, четем следните данни за образователното равнище на комунистическите функционери: неграмотни – 0,57 %; начално – 11.08 %; начално незавършено – 0.57 %; основно – 44.68 %; основно незавършено – 3.46 %; средно – 11.26 %; средно незавършено – 15.48 %; средноспециално – 3.71 %; средноспециално незавършено – 1.51 %; полувисше – 0.57 %; полувисше незавършено – 0.13 %; висше – 1.57 %; висше незавършено – 4.34 %; военно – 0.00 %; не отговорили – 1.07 %. 
(Дочев, Д., Партизаните – мит и реалност, Пловдив, 2004, с.117).

 

Лични бележки на Григор Шопов (3)
Лични бележки на Григор Шопов 
Лични бележки на Григор Шопов (2)
Лични бележки на Григор Шопов 
Лични бележки на Григор Шопов
Лични бележки на Григор Шопов

И Григор Шопов, и Генчо Цветанов са демонстративно необразовани. Притежавам целия личен архив на Григор Шопов и мога да твърдя със сигурност, че когато човек се запознае с ръкописите на  този човек, писани през различните години, може само да остане поразен от полуграмотността му, която избива като въшка на чело. Личните му бележници, дневници и тетрадки са изпълнени с многобройни правописни грешки, изключително лош или направо невъзможен за разчитане почерк, непознаване на граматиката и т.н. И всичко това въпреки прекараните множество курсове и партийни школи. Или точно благодарение на тях. Генчо Цветанов в образователно отношение е по-зле - за разлика от Григор Шопов, който завършва средно образование, той си остава с основно такова. Това не му пречи обаче да прави кариера в ДС - там точно такива са особено ценени - в архива на ДС съм попадал на не един и двама офицери, вкл. от ПГУ-ДС от първите, партизанските ешелони, които са с основно образование, но са офицери от разузнаването. Защо Генчо Цветанов с основното си образование да не стане служител на ДС? През 1963 г. е преназначен за "шофьор" към отделение "Тил" при СГУ-МВР. От края на 60-те години Генчо Цветанов известно време работи на специален пост - "Гараж 10" на МВР, а от 1 октомври 1970 г. е на длъжност "технически сътрудник-шофьор" при "Административно-домакинската служба" на Научно-изследователския институт по организация и системи на управление (НИОСУ) при МВР-ДС.

 

Тодор Живков и Григор Шопов през 1949 г.
Тодор Живков и Григор Шопов през 1949 г.

Да видим къде е по това време неговият бъдещ покровител Григор Шопов?
През 1972 г. Григор Шопов кара курсове във Висшата партийна школа на ЦК на КПСС – година преди да бъде назначен на мястото на другия масов убиец, Мирчо Спасов, като първи заместник-министър на вътрешните работи. Погледнете записките на Григор Шопов от тези "лекции" - по-директно доказателство за полуграмотността на тези типове, които тероризираха страната десетилетия наред, едва ли ще намерите. Това обаче не пречи този човек 30 години да бъде зам.-министър на МВР и фактически шеф на ДС, от които 17 години да бъде несменяем първи зам.-министър на вътрешните работи и може би най-близкият човек там на Тодор Живков. Вижте какво свидетелства бившият председател на КДС ген. Ангел Солаков за него: 
"Григор Шопов е отговорен за създаването на свръхсекретна организация, която е пряко подчинена единствено на първия секретар на ЦК на БКП, Тодор Живков". Григор Шопов е отговорен за цяла поредица убийства. "На 71-ия лист от том втори на дело №9867/73 първият зам.-министър на вътрешните работи ген.-полк. Григор Шопов заповядва: "Да се вземат мерки за пресичане опитите на изменници да идват нелегално в страната за извършване терористични действия и да извеждат свои близки. Да се разработи комбинация за довеждане в страната на ИР (изменници на родината, б. а.) по този канал с цел тяхното ликвидиране или арестуване (Христо Христов, "Мократа поръчка на ДС срещу българската емиграция", в. Демокрация, броеве от 4.10.1999 г. до 16.10.1999 г.). Същият Христо Христов застана редом до сина на шофьора на Григор Шопов миналата година, когато се създаваше партията на Цветанов. Диалектика!

 

Тодор Живков награждава Григор Шопов
Тодор Живков награждава Григор Шопов

От 1977 г. Генчо Цветанов вече е "старши шофьор" и е преместен от НИОСУ при МВР-ДС в "Гараж-6" в отдел "Автотранспорт" на Управление "Тил" МВР-ДС. От 1981 г. бащата на Цветанов е на работа в отдел "Секретариат" на Седмо управление на ДС, или известно още като Централно информационно организационно управление на МВР. Назначен е за "дежурен шофьор" към служба "Оперативни дежурни шофьори", които обслужват висшето ръководство на МВР. Генчо Цветанов Гълъбов става дясна ръка на сатрапа Григор Шопов. Издигнат е в длъжност "старши шофьор". През 1987 г. в същото Седмо управление като "шофьор" ще започне своя професионален път и днешният заклет "евроатлантик" Цветан Цветанов. Бащата Генчо Цветанов Гълъбов се пенсионира през пролетта на 1990 г., синът Цветан Цветанов след години ще твърди, че от първите избори е гласувал само за СДС и това развитие идва само да докаже, че е прав Ралф Емерсън, който казва: "Всичко вземи, само си го плати". Добре е да си мислим от време на време за тези неща, когато вземаме решения за едно или друго нещо в живота си.  

Още от "Документи и архиви"

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Прочетете повече прочетете повече

Путин оправда Хитлер - заяви пред Тъкър Карлсън, че Полша е принудила нацистка Германия да я нападне

По време на разговора си с Тъкър Карлсън Путин спомена Полша 36 пъти - нито една друга европейска страна, освен Украйна, той не споменаваше толкова често

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени