Музеят "Васил Левски" в Карлово днес показва нови документи

Документите представляват административна кореспонденция на Османската империя

Паметника на Васил Левски в Карлово
Паметника на Васил Левски в Карлово Източник: Commons.wikimedia.org

 

Музеят "Васил Левски" в Карлово всяка година се опитва да разширява се опитва изследователската дейност на Виктор Комбов с откриването на интересни документи за живота и революционната дейност на Левски.

 

"Февруари тази година организирахме кръгла маса свързана с четническото движение - всеки знае, че Левски е бил знаменосец в четата на Панайот Хитов. Сега в сборник по повод 80-годишнината на музея ще бъдат публикувани документи за една по-малко известна чета, която минава при Никопол и идва точно до Карловския край.

 

Интересното за нашия регион е, че войводата на четат е от с. Войнягово, където Левски е бил учител и с когото вероятно са се познавали", разказа директорът на музея Дора Чаушева.

 

Документите представляват административна кореспонденция на Османската империя за залавянето на шестима участници в четата. Започват от залавянето на първия четник и завършват с присъдата на всички шестима.

Още от "Документи и архиви"

Антон Тодоров: Позорно е да се кани човек като Николай Радулов да коментира "връзките на Борисов с Русия"

Политологът публикува части от официален доклад на Национална служба "Сигурност" от 1999 г. за корупцията, в който протича неколкократно името на Радулов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени