На 13 август 1961 г. Берлин осъмва разделен от "Берлинската стена"

След събарянето на омразното съоръжение в германската столица е изграден мемориалът "Берлинска стена", състоящ се от оригинални части на съоръжението и постоянна изложба, която напомня зловещата история на разделения град

Берлинската стена
Берлинската стена Източник: Depositphotos

Точно преди 62 години, на днешната дата – 13 август, Берлин осъмва разделен, разцепен от Берлинската стена. След Втората световна война, Франция, Великобритания, САЩ и Съветския съюз окупират Германия и столицата й Берлин. Когато Съветският съюз налага Берлинската блокада през 1948 г., напрежението между западните съюзници и СССР расте постоянно заради съветската експанзия, окупирала половин Европа. Страхът от комунистическия режим кара все повече източногерманци да бягат в Западна Германия. Между 1949 и 1961 г. близо 3 милиона граждани на Германската демократична република (ГДР) поемат по един или друг начин през Берлин към Федерална република Германия (ФРГ).

 

Изграждането на Берлинската стена
Изграждането на Берлинската стена Източник: Depositphotos

За ГДР провалящата се планираната икономика, "спусната" от Москва и масовото бягство на работниците се превръщат в тежък, сриващ всичко проблем. И се взима решение – стена! Работата започна по тъмно, в ранните часове на 13 август 1961 г. Берлин осъмва с градежа на Стената. 

 

Така, на днешната дата през 1961 г., Берлин се събужда в шок: източногерманската армия строи ужасяващата стена. Първоначално тя е локализирана в средата на града, но постепенно плъзва нашироко. 

 

Изграждането на Берлинската стена`
Изграждането на Берлинската стена` Източник: Depositphotos

"Стената на срама", както тогава е наричана на Запад, изолира двете части на града една от друга. Европейската парламентарна асамблея реагира незабавно. На 10 и 11 октомври 1961 г. комисията по политически въпроси към Асамблеята заседава символично в Западен Берлин. Въпреки че не разполагат с инструменти, с които да попречат на изграждането на стената, членовете са решени да изразят солидарността на Европейската общност с берлинчани.

 

Председателят Ханс Фурлер излиза с изявление за ситуацията в Берлин, в което градът е обявен за "символ на свободна Европа". Седмица по-късно Асамблеята посвещава на берлинския въпрос публичен дебат в пленарна зала. В хода на разискванията всички оратори единодушно осъждат издигането на стената и потъпкването на свободата от страна на източногерманския режим.

 

Строежът на Берлинската стена
Строежът на Берлинската стена Източник: Pinterest

Берлинската стена бързо се превръща в символ на Студената война. Тя съсипва цяло едно поколение германци, разделя хиляди семейства. Най-малко 140 са известните жертви, застреляни от граничарите на стената.През 1987 г. президентът на САЩ Роналд Рейгън поиска от Михаил Горбачов "да събори тази стена". 

 

Две години по-късно тя пада. Източен и Западен Берлин са обединени. След събарянето на омразното съоръжение в германската столица е изграден мемориалът "Берлинска стена", състоящ се от оригинални части на съоръжението и постоянна изложба, която напомня зловещата история на разделения град. 

 

Фрагменти от стената са купени в САЩ и се намират например в корпорацията "Майкрософт", в щабквартирата на ЦРУ и на други места. На 16 май 2006 г. на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма в парка пред НДК. 

 

Отломък от Берлинската стена
Отломък от Берлинската стена Източник: Zonanews

 

Още от "Документи и архиви"

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени