Проф. Петко Ст. Петков, ВТУ: Досега не сме видели и чули третомартенец, който да е готов на разговор само с факти и аргументи, с уважение към чуждото мнение и нехулещ и неругаещ различното от неговото разбиране за националния празник

То бива и бива, ама чак такова изнасилване на историята не бива, гневи се професорът от Великотърновския университет

Проф. Петко Ст. Петков
Проф. Петко Ст. Петков Източник: Facebook
Проф. Петко Ст. Петков, Великотърновски университет
Фейсбук

В помощ на неродоотстъпниците, които са готови на всичко за каузата си, подсказана им от друг, който даже не се и преструва вече, че ги използва за бъдещия си популистки партиен проект.
Само факти, само документи. Само дълго критата и съзнателно манипулирана историческа истина - в изображенията и в коментарите ми.
Никой не смята да "заличи" Трети март, който същите хора, които обявили днес "движение", както и управляващата им половин век и ръководена отвън партия, НЕ БЯХА ОТЛИЧИЛИ ДОРИ КАТО ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК ОТ 50-ТЕ ДО 80-ТЕ ГОДИНИ НА 20 ВЕК.
Никой не предлага случайна историческа паметна дата за национален празник, а най-общобългарският, най-почитаният, най-отдавна таченият ден 24 май, който НЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА 3 МАРТ, той просто го превъзхожда по критериите за национален празник. Той отдавна е общонароден ден, посветен на реален и доказан БЪЛГАРСКИ ПРИНОС И БЪЛГАРСКА ЦИВИЛИЗАЦИОННА ЦЕННОСТ, ПОДАРЕНА НА СВЕТА.
Ако въпросните неродоотстъпници се наредят на трибуните до официалните лица на 6 и 22 септември тези дни, т.е. на два от сегашните само официални, но с основание много почитани празници на Съединението и Независимостта, защо не пледират за честване и на наложения през 1990 г. без никакво допитване и референдум 3 март на истинската му дата през 1878 - 19 февруари. Та да се знае какво има за национален празник днешната република България - ДЕНЯТ НА ВЪЗКАЧВАНЕТО НА ПРЕСТОЛА НА РУСКИЯ ИМПЕРАТОР АЛЕКСАНДЪР ВТОРИ, чиято роля в процеса на създаване на новата българска държава никой не отрича, но все пак не той е символът на България. Тъй както е известно, че същият руски император в условията на реална, но непълна окупация само на част от българските земи /защото почти половината територии на въобразеното санстефанско княжество България си остават под османско управление - Варненско и Шуменско, почти цяла Македония и др. - виж картата в коментарите/ е посочил за български княз да бъде избран предпочитаният от него Александър Батенберг, който в знак на благодарност вече като княз Александър Първи с един от първите си укази, който издава на 9 януари 1880, превръща денят на възшествието на престола на чичо си в един от официалните празници /но не по-важен от другите, сиреч не национален/. Александър Първи е достоен мъж, той е най-обичащият българите и България български княз, благодарен на чичо си и Русия, но все пак - с мяра. И свален от българския престол с организиран отвън държавен преврат през 1886 не защото не е добър княз или защото работи против Русия, а защото скършил хатъра на завистливия си и нескопосан братовчед и самодържец Александър Трети!!!
Неговият много далечен и "бледен" наследник по длъжност - председателят на Държавния съвет на Народна република България Петър Младенов, организирал в съгласие с Москва и заедно с други все висши кадри на додесетоноемврийската власт свалянето на Тодор Живков през 1989 - издава набързо указа от 27 февруари 1990, с който без никакво обсъждане, камо ли референдум, налага за първи път от 111 години за най-официален, сиреч национален празник денят на възшествието на руския цар Александър Втори 19 февруари/3 март, който затова е избран от Н. П. Игнатиев за дата на подписване на нищонезначещия от международноправна гледна точка предварителен /нито първи, нито последен/ санстефански мир.
Кое не е ясно? Коя историческа истина се "заличава", ако 3 март остане ВАЖЕН ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК /какъвто дори не беше от 1953 до 1988/, а истинският национален, сиреч общобългарски от 1851 досега, 24 май, бъде официално признат за национален?
Тактиката на желаещите референдум днес е прозрачно ясна. Те не отговориха на десетките покани за сериозна, научна, т.е. с аргументи и пред широка аудитория, дискусия по темата за официалните и националния празник. Вместо това, тъй като основателно нежелаещите 3 март да остане натрапен от десетоноемврийските манипулатори национален празник, не са единодушни в избора си за 24 май като такъв, а предлагат и 6, и 22 септември, третомартенците се надяват гласовете им в евентуален референдум да се разсеят в различни посоки и анти-24-майците третомартенци да покажат че са повече. Някои социологически агенции вече се опитват да им помагат на база по-малка от 1000 души, но не и чрез експертна и публична дискусия.
И дори не се притесняват, че всички са еднопосочни чуждофили, ама били неродоотстъпници и крещят ли, крещят, и наричат, и хулят. Какво хулят - 24 май. Пък били неродоотстъпници?
Досега не сме видяли и чули третомартенец, който да е готов на разговор само с факти и аргументи, с уважение към чуждото мнение и нехулещ и неругаещ различното от неговото разбиране за националния празник. Ами елате да се срещнем в реална дискусия, ама не в едно радио-предаване, а гарантирано обективна. И никак не се срамуват, че наричат желанието на стотици хиляди хора, почитащи над 170 години 24 май, "американска политика". Че и Раковски и Левски слагат под третомартенското знаме. Пфу, то бива и бива, ама чак такова изнасилване на историята не бива.
Няма да стане така. Все ще трябва да седнете на масата за дискусия. На масата пред камерите, не на площада с манипулираните "маси".
Или вие вече сте направили сценария с "Няма да позволим!" и вдигнатия юмрук като нещо подобно на 1886, 1923, 1934 или 1944? А познайте какво не ви достига за такава противоконституционна дързост.

Още от "Документи и архиви"

Т.н. "Руска" църква е била съветско шпионско свърталище още преди осемдесет години

Митрополит Стефан поставил исканията си по следния начин: готов бил да помага при едно-единствено условие – съветските разузнавачи да му помогнат да стане Патриарх на Българската православна църква

Прочетете повече прочетете повече

На 13 август 1961 г. Берлин осъмва разделен от "Берлинската стена"

След събарянето на омразното съоръжение в германската столица е изграден мемориалът "Берлинска стена", състоящ се от оригинални части на съоръжението и постоянна изложба, която напомня зловещата история на разделения град

Прочетете повече прочетете повече

Само в Zonanews! Ето го дядото на Васил Терзиев - комунистически терорист и началник на тоталитарното ВКР-ДС

Дядото на днешния "десен", "антикомунистически" кандидат-кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев със същото име описва "прекрасните съветски чекисти" към ВКР-ДС

Прочетете повече прочетете повече

Историкът Светослав Живков: Тези дни за пореден път бяха лансирани в медии и социални мрежи трите основни комунистически

Народният съд е първата стъпка към унищожаването (не непременно във физически смисъл) на докомунистическия български политически, стопански и културен елит, което цели налагането на комунистически тоталитарен режим в неговата най-зловеща и антихуманна форма - сталинизма, пише историкът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени