Рекорден скок на престъпността в Русия за последните 15 години - това е прогнозата на руското вътрешно министерство

Причината са завръщащите се от войната зекове (затворници)

Руски затворници
Руски затворници Източник: Telegram

Министерството на вътрешните работи на Русия очаква влошаване на ситуацията с престъпността през 2024 година. Броят на особено тежките престъпления може да стане максимален през последните 15 години, надхвърляйки границата от 152 хиляди, следва от прогнозата на Научноизследователския институт на МВР, анализирана от "Верстка".

 

Броят на особено тежките престъпления започна да нараства през 2022 г., след нахлуването на Русия в Украйна. Главният прокурор Игор Краснов заяви, че тогава цифрата се е увеличила с 9,4%, до почти 125 хил. През 2023 г. полицията вече е регистрирала над 142 хиляди особено тежки престъпления, като прогнозата е за 133 хиляди. Сега МВР очаква ръстът да е 7%.

 

Сред факторите, които ще повлияят на ситуацията с престъпността в Русия, Изследователският институт на Министерството на вътрешните работи приписва войната в Украйна и нейните последици. По-специално, анализаторите посочиха рисковете, свързани с увеличаването на обема на "черния пазар" на оръжия и връщането от фронта на бивши затворници, които са били вербувани от ЧВК "Вагнер" и Министерството на отбраната. 

 

Министерството на вътрешните работи обръща специално внимание на дейността на съпругите на мобилизираните в рамките на проекта "Път към дома". Според анализатори това може да бъде дестабилизиращ фактор, наред с други неща, защото се твърди, че това движение е "контролирано от чуждестранни специални служби".

 

Освен това, според прогнозата, ситуацията с престъпността ще се влоши поради санкциите, бедността и дълговото бреме на руснаците, нарастващата инфлация, както и високото ниво на алкохолизъм. Други рискови фактори включват етнически конфликти, войната в Близкия изток, инциденти с комунални услуги и смъртта на политика Алексей Навални.

 

През 2023 г. МВР регистрира ръст на терористичните престъпления, отвличанията, уличните убийства, изнасилванията и побоите. Мигрантите са извършили с една трета повече особено тежки престъпления, отколкото през 2022 година. По-активни са и организираните престъпни групи (+18%).

 

Според анализатори броят на убийствата, изнасилванията и тежките телесни повреди ще остане приблизително на нивото от 2023 г., но ще има повече саботажи, под влиянието на наркотици, терористични, екстремистки и имуществени престъпления. Министерството на вътрешните работи също прогнозира увеличаване на организираната престъпност и увеличаване на броя на престъпленията въз основа на междуетническите отношения поради засилването на антимигрантските настроения.

 

Като цяло, според Министерството на вътрешните работи, през 2023 г . в Русия е регистриран най-големият брой тежки и особено тежки престъпления за последните 12 години - 579 089. Лидери на антирейтинга са Москва (50 196), Московска област (22 212) и Краснодарска територия (21 671). Белгородският регион, граничещ с Украйна, също се "отличи", където бяха разкрити 5614 тежки и особено тежки престъпления, което е най-високата цифра поне от 2010 г. насам.

 

По-рано Държавната дума предупреди за увеличаване на престъпността след завръщането на участниците във войната с Украйна. "На някои места може би ситуацията с престъпността ще се увеличи. Хората се връщат от СВО ("специална военна операция"). Някои от тях са поели по пътя на поправянето, а някои не", заяви депутатът от "Единна Русия" Максим Иванов.

 

Участниците във войната вече редовно се включват в криминалните доклади. На 11 март в района на Курган бившият затворник Иван Калинин, вербуван на фронта и по-късно помилван от Владимир Путин, беше задържан по обвинение в изнасилване на 7-годишно момиченце.

 

На 25 февруари в Челябинск завърналият се от войната Никита Сидоров убива бившата си съпруга пред очите на тригодишния им син. Той е хванат на местопрестъплението и изпратен в център за предварително задържане.

 

Друг участник в инвазията, бивш наемник на ЧВК "Вагнер", тежко пребива бившата си съпруга, но донася в съда  медал "За превземането на Бахмут" и се измъква само с глоба от 5 хиляди рубли.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Документи и архиви"

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени