Руското военно разузнаване през 1913 г.: Апетитите на българските журналисти са доста скромни, ще ги купим лесно

Днешните позорни продажници-рубладжии нито са първи, нито последни по тези земи, които се продават за шепа московски сребърници

Според руското имперско военно разузнаване, българските журналисти се купуват лесно и за малко пари
Според руското имперско военно разузнаване, българските журналисти се купуват лесно и за малко пари Източник: Zonanews

През последните няколко седмици част от българските сайтове и други електронни медии демонстративно и много забележимо се обърнаха и започнаха да разпространяват кремълски опорки и рашистка пропаганда. Обяснението за това позорно поведение е лесно обяснимо.

 

За нас, тези които изследваме от десетилетия руския империализъм, подобен феномен не е изненадващ. По-скоро е възмутително, че продажността на част от българските медии и журналисти даже не се крие. Тази продажност към Русия е традиционна и може да се проследи в историята ни преди повече от сто години.

 

Zonanews публикува изключително интересно документално свидетелства от архивите на руското военно имперско разузнаване, което се съдържа в уникалното документално изследване на Евгений Сергеев и Артьом Улунян "Не подлежи на огласяване (Военните агенти на Руската империя в Европа и на Балканите през 1900-1914 гг.)". Книгата се намира в библиотеката и архивите, които ползва нашият сайт.

 

Книгата
Книгата "Не подлежи на огласяване..." Източник: Zonanews

В тази книга, на базата на неизвестни, засекретени преди това материали, се изследва работата на руските военни агенти в европейските и балканските държави в периода 1900-1914 г. и предлаганите от тях препоръки за действие към руското имперското военно и политическо ръководство. 

 

Военните агенти на Руската империя в Европа и на Балканите през 1900-1914 гг.
Военните агенти на Руската империя в Европа и на Балканите през 1900-1914 гг. Източник: Zonanews

В това изследване има много и все уникална архивна информация за онези времена и руската шпионска дейност в Европа и на Балканите. На стр.405 обаче има един фрагмент, който е особено актуален и дава възможност да се направи паралел между продажността на някогашните български "журналисти" и печат, и днешни техни колеги. 

 

Според руското имперско военно разузнаване, българските журналисти се купуват лесно и за малко пари
Според руското имперско военно разузнаване, българските журналисти се купуват лесно и за малко пари Източник: Zonanews

Според руското имперско военно разузнаване, българските журналисти се купуват лесно и за малко пари. Ето какво пишат Евгений Сергеев и Артьом Улунян:
"За целите на благоприятно за Русия въздействие върху обществено-политическото положение в България, представителят на военното разузнаване в София предложил да се разгледа възможността "да имаме тук печатни органи, които ще получават от нас негласни субсидии и ще отразяват събитията в желан от нас смисъл. Това тук се прави от австрийците за борба с руското влияние и ние трябва да се поучим от тях, още повече, че разходите (за финансирането от руското военно разузнаване на български вестници, бел. ред.) едва ли ще струва повече от 15-20 хиляди рубли на година, тъй като апетитите на българските журналисти са крайно скромни". Край на цитата!

 

Днешните позорни продажници-рубладжии, който само за няколко месеца завъртяха редакционната си политика в полза на руската експанзионистична нацистка политика, би трябвало да се срамуват от поведението си. Въпреки че нито са първи, нито последни по тези земи, които се продават за шепа московски сребърници. 

 

Още от "Документи и архиви"

Наглостта на Митрофанова няма край: Ако не беше СССР, след Втората световна война България щеше да остане само в рамките

В резултат на поставянето на марионетен проболшевишки режим след 9 септември в страната ни започва вълна от политически репресии, политически процеси и масови убийства

Прочетете повече прочетете повече

Бойко Рашков черпи опит от бившия служител на мракобесното Шесто управление на ДС Пламен Фердов (ДОКУМЕНТИ)

Не се откроява с особени общоинтелектуални възможности, пише в резултатите от психологическото изследване на Пламен Фердов, преди да влезе в Шесто на ДС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени