The Wall Street Journal: Условията на Путин за мир - неутрална Украйна и руски Крим

В крайна сметка споразумение не беше постигнато, мащабът на руските военни престъпления в Украйна стана очевиден, пише WSJ

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: ТАСС

През последните седмици руският президент Владимир Путин публично намекна, че би бил отворен за дискусии за прекратяване на войната в Украйна при условията на Москва, тъй като военната активност на Киев се забавя. Това пише The Wall Street Journal, като публикува данни от проект за мирно споразумение от 2022 година.

 

Очертанията на сделката, която руският президент вероятно иска, могат да се видят в проекта за мирен договор, изготвен от руски и украински преговарящи през април 2022 г., около шест седмици след началото на войната. Западни служители и анализатори твърдят, че тези цели остават до голяма степен непроменени след две години на сражения: Превръщането на Украйна в "стерилна" държава, която е постоянно уязвима за руска военна агресия.

 

Макар че общите очертания на в крайна сметка неуспешните мирни преговори бяха разкрити, пълният документ от 17 страници, който е прегледан от Wall Street Journal и други лица, запознати с преговорите, не е публикуван.

Документът, датиран от 15 април 2022 г., очертава как преговарящите от двете страни са се стремили да прекратят сраженията, като се съгласят да превърнат Украйна в "постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове", на която е забранено да възстановява армията си с подкрепата на Запада и която оставя Крим под фактически руски контрол.

 

 

В крайна сметка споразумение не беше постигнато. Мащабът на руските военни престъпления в Украйна стана очевиден, военното положение на Украйна се подобри и Западът вкара оръжия в подкрепа на Киев.

 

Днес Украйна заявява, че няма да започне мирни преговори, докато Русия не изтегли войските си от страната. Две години на конфликт затвърдиха украинското обществено мнение срещу каквото и да е мирно споразумение, а украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че всяко прекратяване на военните действия просто ще позволи на Русия да се превъоръжи и да атакува по-добре Украйна по-нататък. Анализаторите твърдят, че военна победа за двете страни изглежда все по-недостижима.

 

Документът показва дълбоките отстъпки, които преговарящите от украинска страна са обмисляли, докато Киев се е борил в първите седмици на войната. Той също така напомня за компромисите, които Русия може да се опита да принуди Украйна да преглътне, ако военната подкрепа от Запада престане да се оказва и Русия постигне значителни териториални успехи.

 

Проектът за договор гласи, че Украйна, макар да има право да се стреми към членство в ЕС, няма да може да се присъедини към военни съюзи като Организацията на Северноатлантическия договор. На украинска територия няма да се допускат никакви чуждестранни оръжия. Военните сили на Украйна ще бъдат съкратени до определен размер. Русия се стремеше да ограничи всичко - от броя на войниците и танковете до максималния обсег на стрелба на украинските ракети.

 

Кримският полуостров, който вече е окупиран от Русия, ще остане под влиянието на Москва и няма да се счита за неутрален. Москва също така настоява руският език да е приет редом с украинския в правителството и съдилищата, клауза, която Киев не е подписал, според проектодокумента.

 

Бъдещето на района на Източна Украйна, тайно нападнат и окупиран от Русия през 2014 г., не е включено в проекта, оставяйки го на Путин и Зеленски да го завършат в преговори лице в лице. Тази среща така и не се състоя.

 

Договорът трябва да бъде гарантиран от чужди сили, които са изброени в документа като включително САЩ, Обединеното кралство, Китай, Франция и Русия.

 

На тези страни ще бъде дадена отговорността да защитават неутралитета на Украйна, ако договорът бъде нарушен. Но докато договорът е в сила, от гарантите ще се изисква да "прекратят международните договори и споразумения, несъвместими с постоянния неутралитет на Украйна", включително всякакви обещания за двустранна военна помощ. Международните гаранции за сигурност няма да важат за Крим и Севастопол.

 

Документът отразява дълбоко вкоренените руски фобии, че Западът, воден от САЩ, в продължение на години развива Украйна като така наречената "анти-Русия" като начин да подкопае, сдържи и опита да завземе контрола над Русия. След като първоначалният опит на Путин да поеме контрола над Киев и да свали правителството се провали, документът изглежда предлага следващото най-добро нещо: начин да се прекъсне подкрепата на Запада за Киев, пише американската медия.

 

Докато турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи по-рано тази седмица отново да бъде домакин на преговори, всеки подновен опит за мир изглежда малко вероятен в близко бъдеще. Докато фронтовата линия почти не е помръднала от година, песимизмът нараства относно перспективите за Украйна, като Русия наскоро направи първия си значителен напредък от месеци, а силите на Киев изпитват недостиг на боеприпаси и жива сила.

 

Милиарди долари американско финансиране за Украйна се оспорва в Конгреса, вниманието на Запада се насочи към Близкия изток и проучванията са благоприятни за републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, който заяви, че ще посредничи за незабавно мирно споразумение, ако бъде избран.

Още от "Документи и архиви"

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени