Военнопрестъпният режим в Русия обяви за нацистки поздрава "Слава на Украйна!"

Това се разбира от публикувания от руското министерство на правосъдието първи регистър на нацистки организации и символика

Слава Украини, героям слава
Слава Украини, героям слава Източник: Telegram

Министерството на правосъдието на Русия е публикувало първия регистър на нацистки организации и символика. В него са записани най-вече украински организации, лозунги и поздрави, сред които и вече световно известният от две години насам "Слава на Украйна!" и отговорът "На героите слава!" (Слава Україні! Героям слава!).


Основание за това е правителствено постановление от 2015 г. - първата година, след незаконното анексиране на Крим и намесата, включително с военна помощ, в полза на проруските сепаратисти в Донбас. Първите вписвания в него обаче са направени на 17 януари 2024 г., забелязаха руски медии.


Това са четири организации, действали на територията на днешна Украйна предимно по време на Втората световна война. Защо бившият СССР, част от който тогава са тези земи плюс добавените към тях полски (съгласно тайните протоколи от Споразумението "Молотов-Рибентроп"), не е направил това в продължение на десетилетия след края на войната, не е ясно.


Става дума за Организацията на украинските националисти (ОУН) и три нейни разклонения:

Украинска народно-революционна армия (УНРА)
Украинска въстаническа армия (УПА)
Украинска народна самоотбрана (УНС).

 

В постановлението се казва, че трябва да бъдат описани всички организации, сътрудничили с лица, отхвърлящи присъдите на Нюрнбергския трибунал или други трибунали след края на Втората световна война.


Като символика на такива организации в регистъра са попаднали още съкратената версия на споменатия поздрав "Слава!"-"Слава!", Тризъбецът на княз Владимир, който е на герба на днешна Украйна, и червено-черният флаг на ОУН.


За пропагандиране или публично демонстриране на тези атрибути се налага административно наказание, като максималният му размер е глоба и арест до 15 дни.


Официалното име на регистъра е "Списък на организациите, указани в чести трета и четвърта на федералния закон "За увековечаване Победата на съветския народ във Великата Отечествена война 1941-1945 г", както и атрибутите и символите на тези организации". Точката за създаването му е вписана през ноември 2014 г., а правителството утвърждава реда за съставянето през юни 2015 г.


Степан Бандера е най-известният представител на ОУН. Той не е неин основател, но оглавява радикалното ѝ крило и преди нацисткото нападение срещу СССР сътрудничи с Берлин с надежда, че така ще бъдат прогонени болшевиките и ще може да се създаде независима Украйна. Скоро след инвазията от 1941 г. хитлеристите започват преследване на националистите, той самият е пратен в концлагера Заксенхаузен, където остава почти до края на войната. След това живее в Мюнхен, където е убит от агент на КГБ през 1959 г. Междувременно НКВД години наред безпощадно преследва националисти в Западна Украйна, като има данни за убити близо 150 хил. души.


Преди руската агресия от 24 февруари 2022 г., за която Владимир Путин говори, че е срещу "неонацистите и Бандера", отношението в Украйна към името му е нееднозначно и се коментира, че опитите за възвеличаването му от сегашни националисти пречи на нормалните отношения със страни като Полша и Израел. След началото на войната положителното отношение на украинците към него достига 74% според агенция "Рейтинг".

Източник: Дневник

Още от "Документи и архиви"

Путин оправда Хитлер - заяви пред Тъкър Карлсън, че Полша е принудила нацистка Германия да я нападне

По време на разговора си с Тъкър Карлсън Путин спомена Полша 36 пъти - нито една друга европейска страна, освен Украйна, той не споменаваше толкова често

Прочетете повече прочетете повече

Пред мемориала на жертвите на комунизма: Никога повече да не позволяваме СПИН-ът наречен комунизъм да заразява хората и

Мрачната дата бе почетена и от посланика на Украйна у нас Олеся Илашчук, която коленичи пред стената с имената на жертвите, поднасяйки 79 тъмно червени карамфила

Прочетете повече прочетете повече

Британският таен суперкомпютър, който помогна за разгрома на нацистите във Втората световна война

Работата на този компютър е била държана в такава секретност, че британските разузнавателни агенции не са признавали официално съществуването му чак до началото на 2000-те години

Прочетете повече прочетете повече

На 18 ноември 1944 г. Райко Алексиев е убит от комунистите заради карикатура на Сталин

Срещу Алексиев има и обвинение заради вица му, че английският каучук е еластичен, холандският - още по-еластичен, но най-еластичен е руският галош, побрал 150 милиона души

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени