Кузман Илиев: Ще обеднеем още. Икономическите перспективи са меко казано мрачни пред Европа

"В близките няколко години може да се обезцени още еврото и да се изгуби още покупателна способност", обясни и Вулджев

Кузман Илиев
Кузман Илиев Източник: БНР

Икономическата ситуация пред NOVA коментират икономистите Кузман Илиев и Георги Вулджев


Мрачни икономически перспективи пред Европа. Така икономисти виждат ситуацията, след като курсът на еврото се понижи до нов 20-годишен минимум.

 

"Европа е най-удареният континент от геополитическата ситуация. Икономическите перспективи са меко казани мрачни пред Европа", коментира икономистът Кузман Илиев.

 

Той даде за пример Германия. "Моторът на европейската икономика – Германия, виждате в каква сложна ситуация е. Практически се навлиза в рецесия заради високите цени на енергоресурсите, заради множеството политики, които пречат на създаването на капацитет на производството.

 

Като прибавите към това, че Федералният резерв е много по-смел във вдигането на лихвите, а капиталите отиват там, където са високите лихви - при долара, се получава тази глобална несигурност. Всичко тръгва към долара и той се засилва. А ЕЦБ се забави с вдигането на лихвите", обясни Илиев.

 

Икономистът Георги Вулджев коментира, че това вече няма да е достатъчно, за да се стигнат предишните нива на валутния курс.

"Трябва да се изчистят икономическите проблеми. Според мен оптимистичният сценарий е да се запази този паритет. Но е възможно курсът да падне и под този паритет", каза Вулджев.

Георги Вулджев-1
Георги Вулджев-1 Източник: БНР

 

Засилването на долара означава, че ще обеднеем още, обясни Кузман Илиев. "Ще внасяме чужди стоки по-скъпо. Търговията с храни и горива е в долари", обясни Илиев.

 

"В близките няколко години може да се обезцени още еврото и да се изгуби още покупателна способност", обясни Вулджев. "Досега проблемите на Еврозоната бяха свързани с държави като Италия и  Гърция. За да не фалират, ЕЦБ трябваше да продължава да налива пари. Като погледнем в перспектива, не е сигурно дали и една Германия след 10 години няма да е в подобна ситуация", коментира Вулджев.

 

Кузман Илиев обаче не съветва хората да обменят парите си в долари. "Конюнктурата е такава и доларът е по-силен. Но представете си, че войната спре и нещата се нормализират. По принцип пасивите ви, например ипотека, трябва да са във валутата, в която са ви доходите. Защото може да се обърне ситуацията", обясни Илиев.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени