МААЕ, ЕС и украинският ядрен регулатор изразиха тревогата си във връзка с руските атаки в района на Запорожката АЕЦ

Все още съществува риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, а рискът от пожар също е висок", се казва в съобщението на украинският ядрен регулатор

Запорожка АЕЦ
Запорожка АЕЦ Източник: Telegram

Тревогата във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, продължи да расте вчера. Рискът от пожар и изтичане на радиоактивни вещества заради стрелбата в района на централата, която се намира под контрола на руските сили, стана причина за сериозни притеснения.

 

"Запорожката АЕЦ функционира при риск от нарушаване на радиационните норми и на нормите за пожарна безопасност", заяви украинският ядрен регулатор "Енергоатом".

 

Оттам съобщиха в събота, че един от реакторите в Запорожката АЕЦ е бил спрян, след като близо до централата бяха нанесени удари от страна на руските окупатори.

 

"В резултат на атаката срещу Запорожката АЕЦ се задейства системата за аварийна защита на един от трите действащи реактора, който се изключи", съобщи "Енергоатом" в съобщение в Телеграм.

 

Според компанията нанесените удари а причинили "значителни повреди" на азотно-кислородна станция и "спомагателна сграда". "Все още съществува риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, а рискът от пожар също е висок", се казва в съобщението.

 

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отново отправи призив да ѝ бъде разрешено да изпрати свой екип в атомната централа, а ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел разкритикува "военните действия на Русия в района на Запорожката АЕЦ" и ги окачестви като "сериозно и безотговорно нарушение на правилата за ядрена безопасност".

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени