Министър Везиева разобличи Кирил Петков за празния язовир

Само за три дни по предоставената графика "Пазар дере” се оказва "на дъно”, което го прави много удобен за заснемане на апокалиптичните кадри

Кирил Петков Пазар дере
Кирил Петков Пазар дере Източник: Интернет

Водата е изпусната, за да се снима клипът. Нивото се понижава за часове само за 3 дни. Доскорошният министър на икономиката Даниела Везиева е разобличава сегашния премиер Кирил Кирил Петков за празния язовир.

Това стана ясно от писмен отговор от 13 декември 2021 г. на Везиева до Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

 

На въпрос за нивото на водата в язовир "Пазар дере” по дни от 31 май до 3 юни миналата година, министърът от второто служебно правителство на президента Румен Радев опровергава Петков за версията му за лош ремонт от времето на ГЕРБ и нагледно предоставя данни и снимки от изградената на язовира контролно измервателна система (КИС). Видно от графиката, само за три дни "Пазар дере” се оказва "на дъно”, което го прави много удобен за заснемане на апокалиптичните кадри с празния язовир.

 

На 14 юли, по времето когато Петков е все още служебен министър на икономиката, сам гръмко оповести във видеоклип, че правителството на ГЕРБ е ремонтирало празни язовири. Още тогава експерти предупредиха, че шумната публична изява на Петков е пълна с неистини, но ще е част от подготвяната предизборна кампания. От отговора на министър Везиева до ГЕРБ обаче става ясно, че преди видеоклипа язовирът си е бил пълен.

 

А данните от КИС водят към сериозни съмнения, че вероятно "Пазар дере” е бил изпуснат, за да се направи видеозаписът. От графиките и снимките от контролно измервателната система се вижда, че язовир "Пазар дере” на 31 май е бил пълен, след което започва спад на нивото и на 3 юни вече е изпуснат напълно. Това се доказва и от сателитни снимки, публикувани по-късно в социалните мрежи.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутати от партията показаха справката, която е получена от наследничката на Кирил Петков във второто служебно правителство от 2021 година. Официалният отговор на служебния министър Везиева е публикуван на интернет страницата на Народното събрание, от където всички могат да се информират за фактите около "Пазар дере”.

 

Специалисти, които "Труд” потърси, са категорични, че данните от построената електронно измервателна система са реално през минути и ясно се вижда изпускането на язовира. Представената информация от министерството на икономиката е и графично изобразена. Видеото на Кирил Петков беше разпространено от същото ведомство, което тогава бе управлявано от него.

 

Камера! Работи! Сцената е подготвена с холивудска прецизност, но и с кошмарен замисъл прозира от изнесената информация. От подписания от доскорошния министър на икономиката Даниела Везиева отговор става ясно, че в ранния следобед на 31 май 2021 година, точно в 13,53 минути, язовирът е пълен с вода и съответно разликата до ниво мъртъв обем е 1,54 м.

 

От този момент започва намаляване на нивото, като в 23,59 часа разликата до ниво мъртъв обем е 1,20 м. или 34 сантиметра разлика. Сутринта на 01 юли 2021 година обаче в 6,00 часа сутринта, разликата с ниво мъртъв обем е 1,01 м., а на обяд в 12 часа вече е 0,80 сантиметра. Пет минути преди полунощ на 01 юли разликата с ниво мъртъв обем е 0.36 см. В 7,00 часа сутринта на 02 юли 2021 г. практически язовира е празен, с което са създадени условия няколко дни по-късно да бъде заснет видеоклипа от Кирил Петков.

 

Още по-странно е, че в началото на юни беше хладно, имаше дни с валежи, а максималните температури бяха до 20-21 градуса. Хроника 12 юни 2021 г. Кирил Петков представя видео материал за язовир „Пазар дере" Единственото, което този язовир (б. р. "Пазар дере”) за 2 350 000 лв. е успял да запази, е тази локва. Виждаме, че има и съоръжение, което измерва дълбочината на локвата.

 

Забелязваме едно съоръжение с бутилка Кола-Кола на него, което е свързано електрически. Не знам, дали като технология, бутилката от Кола-Кола е най-добрият начин за този тип съоръжения, но очевадно е за мен, че когато държавата похарчи 2 300 000 лв. се надявам съоръженията да изглеждат по-добре от това. Това обяснява във видео служебният министър на икономиката Кирил Петков.

 

13 юни 2021 г. ГЕРБ: Язовирът е изпуснат умишлено Може би сценаристите на филма на "Пазар дере” са пропуснали, че има модерна контролноизмервателна система, която е заснела всичко и посещението на министър Петков е в период, след който точно управляваното от него министерство са изпуснали язовира и той е празен, за да може да бъде направен този "репортаж”.

 

Това заяви пред БТВ бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той допълни, че Законът за обществените поръчки е спазен и това може да бъде проверено. "На снимка от 31 май се вижда, че язовирът е пълен. Веднага след това се вижда как нивото му рязко пада, т. е. той е изпуснат умишлено”, обясни Лъчезар Борисов. Бившият министър на икономиката обясни, че през 2013-2014 г. този язовир е определен за един от най-опасните, защото на 5 метра от него се намира магистралата, която свързва София и Варна.

 

"Пазар дере” се пълни за секунди и от средата на януари месец се е препълвал шест пъти”, допълни той. "Цените, които Петков визира, са с всички дейности, направени по полагане, пренос и изграждане на тези съоръжения от компаниите, изпълняващи ремонта”, каза още Борисов Цените стремглаво хвърчат нагоре, а експерти предупреждават, че двуцифрената инфлация ще доведе до масови фалити.

 

"Промяната доведе до над 9 млрд. лв. необясними разходи в последния месец и правителството на Кирил Петков дължи обяснение за какво са изразходвани”. Това заяви Александър Иванов от ГЕРБ по време на първата пресконференция в централата на партията. "Всеки теглен лев от държавата се изплаща от следващите поколения. Имаме негативен рекорд и в дефицита на държавата и недоброто планиране на държавните средства”, каза Александър Иванов.

 

"Мерките по темата инфлация липсват. Ако имаше такива и те бяха работещи, ние първи щяхме да ги похвалим. Няма дори неработещи мерки и това може би е най-притеснителното. За съжаление няма и изглед нещата да се променят”, посочи по този повод и общинският съветник от ГЕРБ в СОС - финансистът Димитър Вучев.

 

От ГЕРБ направиха равносметка, че никога в историята на страната за 1 месец не е харчена такава сума. От опозицията отбелязаха, че в рамките на месец декември страната ни е с 4 млрд. лв. дефицит, които са реално взетите дългове от служебното правителство. Похарчените средства са 2 пъти повече от разходите през декември 2017 г. и близо 40% повече от изразходваните средства през 2018 и 2019 година.

 

Похарчените пари на данъкоплатеца са с 16% повече и от декември 2020 г., когато след началото на кризата трябваше най-много да се помага на хората. По време на пресконференцията стана ясно, че инфлацията, която пряко засяга промишлеността е огромна и годишният ръст на цените в промишлеността през месец ноември е 30%.

 

В сектор енергетика средното нарастване на цените е 70,5% на годишна база. Всичко това, наред с неадекватните мерки, които се предлагат ще доведе до фалити на фирми, подчертаха от ГЕРБ. И алармираха, че инфлацията в промишлеността е 4 пъти по-висока от тази на потребителските кошници.

 

Източник: "Труд"

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени