Петър Ганев: Новото правителство стъпва на ляв популизъм в икономическата си политика

Навлизаме в етап, в който ще имаме по-висока инфлация, посочи Ганев

Петър Ганев
Петър Ганев Източник: БНР

Налагането на мораториум на цените на тока е най-лесният път. Това заяви икономистът Петър Ганев пред БНТ за високите цени на тока. По думите му това избива винаги в някакви дефицити, но въпросът е, че някъде някой губи.

Според него новото правителство стъпва на ляв популизъм в икономическата си политика. Широката коалиция предполага такива послания, но Петър Ганев се надява да се намират технически верни решения.

 

Ясно е кой е на власт, ясно е кои са министрите и търсенето на срещи за цената на тока е ясна практика. Търсенето на КСНС са политически ходове и решение за излизането от ситуацията на високите цени на тока трябва да бъде намерено на експертно и професионално ниво, подчерта Ганев.

 

Той посочи, че не изглежда логично големи индустриални играчи да са изцяло на пазар ден напред.

Ганев очаква темата за пенсиите да бъдат основна и през следващата година. Трябва да бъде намерено решение за пенсиите, изключвайки добавките, които съществуват. Навлизаме в етап, в който ще имаме по-висока инфлация, посочи Ганев.

 

Икономистът Георги Ангелов, който също присъства в студиото на БНТ, заяви, че България печели от това, че цената на тока на международните пазари е висока, като прави големи свръхпечалби. Заради това, че имаме такива големи свръхпечалби, те могат да се използват за компенсиране на засегнатите от скъпия ток. Енергетиката печели, средствата влизат в държавния бюджет и тези допълнителни приходи могат да се използват за компенсиране на пострадалите, обясни икономистът.

 

Скъпият ток е предизвикателство, но носи много приходи и дивиденти, от които всички засегнати да се възползват. Има много пари, но въпросът е да се измисли механизъм, с който парите да стигнат до домакинствата, настоя Ангелов.

 

Той посочи, че освен да се мисли за цената на тока, трябва да се мисли и за доходите. Въпросът е как ще работят мерките за компенсация, за да се избегнат по-високите цени на тока и растежът на инфлацията. Правителството има пълният инструментариум и парите, като може да предотврати инфлацията да стане 10-15%. Ако не се въведат мерки, то може да стигнем пик на инфлацията през следващата година, като след това постепенно да спада.

 

Според него бизнесът също трябва да е наясно, че при дефицит на кадри заплатите също трябва да бъдат вдигнати. Трябва да има морков и тояга, за да не се разпределят просто едни пари, а да има хем повече пари в домакинствата, хем повече пари в бизнеса, подчерта Георги Ангелов.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени