През 2024 г. Украйна прекратява транзита на руски газ за Европа

Украйна продължава транзита основно, за да подкрепя европейските си партньори

Руски природен газ
Руски природен газ Източник: Twitter

Украинската държавна компания "Нафтогаз" няма да продължи транзита на руски газ след изтичането на договора през 2024 година. Това съобщи председателят на управителния съвет на дружествотоа Олексий Чернишев в интервю за радио "Свобода".

 

Ръководителят на "Нафтогаз" отбеляза, че Украйна вече е готова да се откаже от транзита на газ, особено поради факта, че Руската федерация не изпълнява условията на договора.

 

"Газпром" не плаща по договора в посока ГИС "Сохановка" (която се намира в окупираната зона), поради което "Нафтогаз" не получава необходимия размер на финансиране, за да осигури транзит и изпълнява задълженията си независимо от това, като същевременно завежда дела срещу "Газпром", за да го накара да започне да изпълнява задълженията си", каза Чернишов.

 

Украйна продължава транзита основно, за да подкрепя европейските си партньори. "Няма други причини. Ние не можем да лишим някои страни от ЕС, които впрочем са наши партньори, от възможността да получат синьо гориво и да се подготвят за зимата", обясни Чернишов.

 

Ръководителят на "Нафтогаз" добави, че ЕС планира напълно да се откаже от потреблението на руски газ до 2027 г., така че не настоява за продължаване на украинския транзит.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени