През март ще стане ясно колко ще струват новите щатски ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй"

Подписваме със САЩ важно споразумение за централата

АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй" Източник: АЕЦ "Козлодуй"

 До месец се очаква да бъде подписано междуправителствено споразумение за сътрудничество между България и САЩ в сферата на ядрената енергетика, като то ще е основата за строителството на новите два блока в АЕЦ "Козлодуй. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев.

 

Той допълни, че е взето решение за започване на оценка за въздействие върху околната среда на проекта за осми блок, тъй като в момента такава има само бъдещият седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

 

Колко приблизително ще струва новата ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще стане ясно след март, когато американската компания Westinghouse ще е готова с предварителната си оценка, предава БНР.

 

Окончателната цена обаче ще стане ясна след като бъде подписан договор и с изпълнителя на проекта. Това каза изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Той допълни, че има интерес, макар и все още неофициален, към обявената процедура за избор на главен изпълнител на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй".

 

"Правим един списък от възможни потенциални компании, които имат опит с изграждането на такива ядрени мощности, като освен опит трябва да има и финансово състояние, което да отговаря на съответния проект. Проявиха интерес Hyundai, които са строили в Обединените арабски емирства, Bechtel, които са строили "Вогъл" в Съединените щати, идват от Fluor, които са собственици на тези малките модулни реактори, но правят и големи енергийни проекти в САЩ, има и китайски, и други компании", каза Николов.

 

Той напомни, че срокът, в който те трябва да подадат официално документите си, е 2 февруари.

 

Какво предстои след това?

"Нашата задача е до лятото на следващата година практически да позавършим с инженеринг - първа фаза, и да имаме възможността вече да се придвижим към приемане на окончателно инвестиционно решение.

 

След което, разбира се, ще възложим и производството на оборудването - с дълъг срок на производство", каза министър Румен Радев и допълни, че с отделно с европейски компании се работи и по програма за алтернативна преработка извън Русия на отработеното ядрено гориво от 5-ти и 6-ти блок на на АЕЦ "Козлодуй".

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени