Производството на яйца в Русия спадна след обещанието на Путин да подобри ситуацията, цената им скочи в пъти

Само през февруари производството на яйца е намаляло с 1,5% на годишна база и със 7,5% на месечна база до 29,3 млрд. броя

Яйца в Русия
Яйца в Русия Източник: Rambler

В Русия производството на яйца продължава да намалява, въпреки обещанията на диктатора Владимир Путин за подобряване на ситуацията.

 

През януари-февруари 2024 г. страната е произвела с 1,8% по-малко от тези продукти, отколкото година по-рано. Във физическо изражение птицефермите са произвели 6,11 млрд. броя, или със 110,1 млн. яйца по-малко в сравнение със същия период на миналата година, пише "Комерсант", позовавайки се на данни на Федералния птицевъден съюз.

 

Само през февруари производството на яйца е намаляло с 1,5% на годишна база и със 7,5% на месечна база до 29,3 млрд. броя. В същото време месечната продукция остава по-ниска от миналогодишната от септември 2023 г., а самият продукт се превърна в един от най-скъпите на пазара на храни.

 

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: ВКонтакте

Според Росстат средните потребителски цени на яйцата от януари до декември 2023 г. са се увеличили 1,6 пъти, до 132,45 рубли за десет броя. През февруари тази година десетина струват средно 129,17 рубли.

 

През декември Путин нарече ситуацията с цените на яйцата "провал в работата на правителството" и отдаде динамиката на увеличаването на търсенето в условията на ограничено предлагане. "Ситуацията несъмнено ще се подобри. Наистина се надявам", каза Путин.

 

За да стабилизира цените, правителството наложи безмитни квоти за внос на 1,2 млрд. яйца през 2024 година. От земеделското министерство заявиха, че птицефермите ще увеличат производството на продукта.

 

Спадът в производството на пилешки яйца се дължи на огнища на птичи грип, казва Алберт Давлеев, президент на Agrifood Strategies. Не всички птицеферми, където през 2023 г. бяха открити огнища на болестта, са възобновили производството, казва ръководителят на Националната асоциация за месо Сергей Юшин. Той добави, че процесът на възстановяване може да отнеме от няколко месеца до година и половина.

 

По данни на Федералния птицевъден съюз към 1 март 2024 г. във всички селскостопански предприятия в страната е имало 465,3 млн. птици, което е с 1,2% по-малко спрямо година по-рано.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени