Румъния е с втората най-висока смъртност в света, предупреди ЦРУ

България е пета

Централата на ЦРУ
Централата на ЦРУ Източник: Pinterest

Използвайки най-новите данни, събрани по време на преброяването от последните месеци, американското разузнаване предупреди, че Румъния е с втората най-висока смъртност в света. В същото време раждаемостта в Румъния я поставя в дъното на класацията. Двата показателя сигнализират за безпрецедентен демографски спад, съобщава "Романия инсайдър".

 

The World Factbook на ЦРУ предоставя важна разузнавателна информация по множество теми, включително хора, правителство, енергия и икономика, наред с други, за организации по целия свят. Наскоро тя актуализира своите данни за Румъния, подчертавайки процент от 15,26 смъртни случая на хиляда жители.

 

Само Сърбия (16,39) изпреварва Румъния по смъртност. Украйна е на шесто място в класацията с 13,77 смъртни случая на хиляда жители, а Русия е на седмо място с коефициент от 13,36. 

 

Смъртността в България е 14,41 на 1000 население, което я поставя на 5 място. Румъния също има 8,76 раждания на хиляда жители, нареждайки се на 207-мо място от 228 в света. Страната има темп на нарастване на населението от минус 1,09%, което й спечелва 231-во място от 237 държави, взети под внимание.

 

"Вярно е, че Румъния преминава през подчертана демографска криза и има спешна нужда от демографска политика, обмислена от най-важните институции на държавата и, очевидно, изследване на качеството на живот на семействата в Румъния, в противен случай няма да можем да спрем демографския спад", каза министърът на семейството Габриела Фиреа.

 

Фиера подчертава необходимостта от солидно проучване на проблема, но правителството, от което тя е част, е отделило най-малко пари за изследвания в ЕС, според данни на Евростат.

 

"Заминаването на младите хора на Запад накара възрастните хора или, казано по друг начин, безплодните семейства от демографска гледна точка да останат в страната", казва социологът Антонио Амуза.

 

Службата на ЦРУ оценява населението на Румъния през 2022 г. на 18,5 милиона. Хората на възраст 25-54 години са 46,2% от общото население и представляват доминиращата възрастова група в страната. Малко над половината (54,5%) от румънците живеят в градовете, но степента на урбанизация се оценява на -0,15% до 2025 г.

Още от "Икономика"

"Газпром" отпадна от топ 100 на най-големите компании по печалба, след като загуби европейския пазар

Основната причина за загубите на "Газпром" беше резкият спад в производството и доставките на газ за Европа, причинен от санкциите, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна

Прочетете повече прочетете повече

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени