Узбекистан отказа на Русия газов съюз

Общо страната произвежда около 52 милиарда кубически метра природен газ годишно, внася 4 милиарда и изнася 2.7 милиарда

Руски природен газ
Руски природен газ Източник: РИА Новости

 Министърът на енергетиката на Узбекистан Журабек Мирзамахмудов поля със студена вода авторите на руското предложение за газов съюз с Руската федерация, която предложи президентът на Русия Владимир Путин, съобщи Ройтерс. Министърът обяви, че Ташкент няма да се съгласи на политически условия, които биха застрашили националните му интереси.

 

Както уточнява Ройтерс, Узбекистан все още не е получил конкретно предложение, но има изявления на Русия от миналия месец, че се обсъжда газов съюз с Казахстан и Узбекистан, който да укрепи доставките между трите страни и други купувачи, в това число и Китай. Това е част от променената стратегия на Москва след нахлуването й в Украйна, довело дотам, че Европейският съюз рязко намали зависимостта си от руската енергия.

 

"Дори да бъде подписан газов договор с Русия, това не означава съюз", заяви Мирзамахмудов. Водени са преговори за доставките на руски газ по газопровода през Казахстан, но това ще бъде "технически договор", а не съюз.

 

Ако ние внасяме газ от друга страна, ние извършваме сътрудничество единствено на основата на търговски договор за покупко-продажба. Ние никога няма да се съгласим на политически условия в обмен на газ. Накратко казано, ние ще получим предложения ни газов договор само в случай, че сме съгласни с него, в противен случай не", подчерта министърът.

 

Ройтерс обяснява хладното отношение на Ташкент към руското предложение като проява на нарастващите трудности на Москва в налагането на волята й и над другите бивши съветски републики на фона на войната в Украйна.

 

Въпреки тази позиция на бившата съветска република, Узбекистан остава зависим от чужди газови доставки. Страната, включително столицата Ташкент, изпитва недостиг от синьо гориво през последните дни заради нарасналата консумация през студените зимни дни. Мирзамахмудов обяви, че застудяването е принудило Узбекистан да намали с 6 милиона кубически метра газ дневно износа за Китай.

 

Общо страната произвежда около 52 милиарда кубически метра природен газ годишно, внася 4 милиарда и изнася 2.7 милиарда, припомня Ройтерс.

Още от "Икономика"

Г-7 и ЕС определиха таван от $100 за руския дизел, предстои забрана за внос

Току-що определените от нас пределни цени сега ще изпълняват важна роля в работата на нашата глобална коалиция за намаляване на способността на Русия да води своята неправомерна война, заяви финансовият министър на САЩ Джанет Йелън

Прочетете повече прочетете повече

Руските приходи от енергоносители през януари с най-ниско равнище от лятото на 2020 г. заради западните санкции

Москва разчита на многомилиардните приходи от продажби на петрол и газ, за да финансира бюджетните си разходи и след спада им бе принудена да започне да разпродава някои международни резерви, за да покрие недостига

Прочетете повече прочетете повече

ЕС удължи с нови 6 месеца икономическите санкции срещу Русия заради агресията в Украйна

Санкциите, въведени за първи път през 2014 г. в отговор на руските инвазия в Украйна, бяха значително разширени от февруари 2022 г. в след нахлуването на руските сили в украинските земи

Прочетете повече прочетете повече

Путинистката кукла на конци Орбан се закани да наложи вето на евентуални санкции на ЕС срещу руската ядрена енергетика

Будапеща планира да разшири единствената си атомна електроцентрала с "Росатом", като строителството на нов блок ще започне през септември 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Хватката на "Газпром" приключва - природният газ в Европа продължава да поевтинява и вече е под 60 евро за мегаватчас

Фючърсите за февруари на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват на равнище от 56,48 евро за мегаватчас или малко над 610 долара за 1000 куб. метра

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени