10% ръст на туристите през това лятото спрямо 2022 г.

Данните, които излязоха от Националния статистически институт за периода юни-септември 2023 година, показват 10 процента ръст на т...

Черноморски курорт
Черноморски курорт Източник: Zonanews

Данните, които излязоха от Националния статистически институт за периода юни-септември 2023 година, показват 10 процента ръст на туристите спрямо 2022 година и 4,9 на сто спрямо най-силната предпандемична 2019 година. Това коментира в Пловдив проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма, която участва в деветата среща между туристическия бизнес и местната власт.

 

По думите на Модева вътрешният туризъм надхвърля тези нива, а входящият се е възстановил на 90 процента. Спрямо 2019 година има намаление на туристите от Германия и Обединеното кралство. Считаме, че се оправдаха прогнозите за добър летен сезон с повече от 4,8 млн. туристи, посочи тя, цитирана от БТА.

 

Очакванията за зимния сезон са, че дори да закъснее началото, курортите са подготвени с машините за изкуствен сняг. Единствената ни задача е да проследяваме ситуацията с израелските туристи, като към момента нямаме масов отказ от резервации, каза още Модева.

 

Посещенията на музеите и културните институции бележат ръст, като през 2022 година има 4 млн. посещения, което е 50 процента ръст спрямо пандемичната 2020 година, коментира заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Тя посочи, че се работи по създаването на единен национален културен календар, който да включва и представянето на българската култура в чужбина.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени