10% ръст на туристите през това лятото спрямо 2022 г.

Данните, които излязоха от Националния статистически институт за периода юни-септември 2023 година, показват 10 процента ръст на т...

Черноморски курорт
Черноморски курорт Източник: Zonanews

Данните, които излязоха от Националния статистически институт за периода юни-септември 2023 година, показват 10 процента ръст на туристите спрямо 2022 година и 4,9 на сто спрямо най-силната предпандемична 2019 година. Това коментира в Пловдив проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма, която участва в деветата среща между туристическия бизнес и местната власт.

 

По думите на Модева вътрешният туризъм надхвърля тези нива, а входящият се е възстановил на 90 процента. Спрямо 2019 година има намаление на туристите от Германия и Обединеното кралство. Считаме, че се оправдаха прогнозите за добър летен сезон с повече от 4,8 млн. туристи, посочи тя, цитирана от БТА.

 

Очакванията за зимния сезон са, че дори да закъснее началото, курортите са подготвени с машините за изкуствен сняг. Единствената ни задача е да проследяваме ситуацията с израелските туристи, като към момента нямаме масов отказ от резервации, каза още Модева.

 

Посещенията на музеите и културните институции бележат ръст, като през 2022 година има 4 млн. посещения, което е 50 процента ръст спрямо пандемичната 2020 година, коментира заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Тя посочи, че се работи по създаването на единен национален културен календар, който да включва и представянето на българската култура в чужбина.

Още от "Икономика"

Индийските рафинерии търсят заместител на руския петрол заради санкциите на САЩ

През февруари Индия е купила с 22% повече петрол от Саудитска Арабия, отколкото месец по-рано, като най-голямата частна рафинерия Reliance Industries е придобила най-голям обем от май 2020 г.

Прочетете повече прочетете повече

ЕИБ ще консултира Министерството на енергетиката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса "Мариц

Регион Стара Загора има огромен потенциал за преход, основан на интегрирана трансформация на активи, което би позволило запазването на енергийния му профил

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени