220 млн. евро глоба за Google във Франция

Глобата е за злоупотреба с господстващото си положение на пазара за рекламни сървъри за уебсайтове и мобилни приложения

Google
Google Източник: Zonanews
Френският орган за защита на конкуренцията обяви в понеделник, че е наложил глоба на "Гугъл" (Google) на компанията-майка Alphabet Inc. в размер на 220 млн. евро (около 268 млн.щ.долара) за "злоупотреба с господстващото си положение на пазара за рекламни сървъри за уебсайтове и мобилни приложения".
 
Регулаторът заяви, че Google е предоставил преференциално третиране на собствените си технологии под марката Google Ad Manager, причинявайки неблагоприятно положение на конкурентите на компанията и други издатели. Освен това френската агенция отбеляза, че Google не оспорва обвинението, допълвайки, че технологичният гигант е обещал да прекрати разпоредбите, които облагодетелстват неговата платформа, и се е ангажирал да подобри своята оперативна съвместимост с рекламни сървъри на трети страни.
 
Изабел де Силва, президент на френския орган за защита на конкуренцията, коментира тази първа глоба в глобален мащаб така: "Тази санкция и тези ангажименти ще дадат възможност да се възстановят равните условия за всички играчи и способността на всички издатели да се възползват максимално от тяхното място за реклама".

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени