44% от българите искат четиридневна работна седмица

Работните дни ще са по 10 часа

Предприятие, заетост, пазар на труда
Предприятие, заетост, пазар на труда Източник: Zonanews

?лизо половината от служителите у нас искат 4-дневна работна седмица. Това показва проучване за пазара на труда, реализирано от специалисти по човешки ресурси. Експериментът с по-кратката работна седмица се провежда във все повече страни в Европа и по света.

 

4 дни по 10 часа - тази формула подкрепят над 44% от българите, показва изследване сред над 2000 служители. Едва един от десет запитани иска сегашния вариант: 5 дни по 8 часа, а 1/3 предлага доста по-екзотична формула - 3 дни по 12 часа.

 

Експериментът с по-кратката работна седмица вече се провежда в много страни по света. В повечето от тях се оказва успешен и продължават по тази схема. Британският експеримент, например, дори е отчел средно повишаване на производителността с 1,4%. Освен това, броят на случаите на отпуск по болест е намалял с 2/3, а рискът от "прегаряне" е намалял със 71%. 


Източник: NOVA

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени