5 държави от ЕС, сред които и България, се споразумяха за износа на храни от Украйна

Предприехме действия, за да отговорим на опасенията както на земеделските стопани в съседните държави от ЕС, така и на Украйна, съобщи в Twitter Валдис Домбровскис, комисар на ЕС по въпросите на търговията.

Украинско зърно
Украинско зърно Източник: Twitter

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия постигнаха споразумение за разрешаване на транзита на украински хранителни продукти, съобщи Европейската комисия, след като бяха наложени временни забрани върху хранителните продукти на фона на протести на земеделски производители.

 

"(Европейската) комисия постигна принципно споразумение с България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия относно украинските селскостопански и хранителни продукти", съобщи в Twitter Валдис Домбровскис, комисар на ЕС по въпросите на търговията.

 

"Предприехме действия, за да отговорим на опасенията както на земеделските стопани в съседните държави от ЕС, така и на Украйна", добави той.

 

Нахлуването на Русия силно ограничи традиционния канал за износ на украинско зърно през Черно море, което наложи износ по суша през съседните на Украйна държави. Държавите членки се споразумяха да разрешат вноса на определени продукти от Украйна без количествени ограничения и без митнически и официални проверки. Но земеделските стопани в съседните на Украйна Унгария, Полша и Словакия протестираха след спада на цените, което доведе до редица ограничения и забрани за износ на храни от Украйна в отговор.

 

Веднага след обявяването на полската забрана украинските производители на слънчогледово олио спряха да купуват семена поради липса на гаранция, че ще могат да изнасят продукцията си за ЕС. Напрежението между Киев и европейските му съседи възникна в момент, когато се очертава несигурност по отношение на насроченото за 18 май подновяване на споразумението, гарантиращо функционирането на Черноморския коридор за зърно.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени