АЕЦ "Козлудуй" ощети българските търговци с предсрочното пускане на 6-ти блок

Цените, на които продаваше за няколко чааса бяха от порядъка 32-50 евро/Мвтч, купувачи са основно чужди търговци, защото нашите търговци си купиха енергия на обяд на цена от 400.12 лв./Мвтч.

АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй" Източник: АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ Козлодуй пусна 6-ти блок предсрочно, след годишната планова рехабилитация. Но не го пусна в 13:00 часа, когато всички участници на борсата си купуват електроенергията. Задържа съобщението за пускане и предлагане, в резултат на което цената на енергийната ни борса излезе 400.12 лв./Мвтч., втора най-скъпа по цена в Европа.
 
Още щом отвори пазарът "в рамките на деня" (intraday) към 17:00 вчера следобяд, АЕЦ продаде на блокове 200 МВт на румънски търговци на цени под "Ден напред" (day-ahead) на енергийната борса. През нощта заедно с качването на блока започва да продава до 1000 МВт в много часове. Цените, на които продаваше за някои часове бяха от порядъка 32-50 евро/Мвтч.
 
Купувачи са основно чужди търговци, защото нашите търговци си купиха енергия на обяд на 400.12 лв./мвтч., тъй като никой не им съобщи, че АЕЦ ще тръгне по-рано (което по REMIT е задължително).
 
В резултат, за пореден път енергията на АЕЦ Козлодуй за днес е изнесена и субсидира гърци, словенци, хървати, швейцарци, румънци и други. Около 30,000 Мвтч бяха платени от българските потребители по 204 евро/Мвтч. (т.е. 400.12 лв.), а тази нощ АЕЦ продаде на чужди търговци около 19,000 Мвтч. на средна цена от 121 евро/мвтч. Пропуснати ползи: 1,577 млн. евро. Но дори и това не е най-важното, а това, че чужди икономики купуват наша евтина енергия, докато нашата икономика плаща на макс.
 
Източник: DEBATI.bg

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени