Алфа банк: Руската икономика може да се изправи пред нов инфлационен шок

Рублата влезе в топ 3 на най-слабите валути на развиващите се страни - само турската лира и аржентинското песо показаха по-силен спад

Алфа банк
Алфа банк Източник: Reuters

След като преживя най-силното обезценяване на рублата от осем години и рязко ускоряване на инфлацията, руската икономика може да се изправи пред нов шок през следващата година, предупреждава Алфа банк.

 

Въпреки извънредното увеличение на лихвите от страна на Централната банка и строгия валутен контрол, изискващ от големите компании да продадат почти всичките си приходи от износ на фондовата борса, властите няма да могат да задържат рублата на сегашните нива, прогнозират анализаторите на банката в своята "Инвестиционна стратегия" за 2024 г.

 

Според тяхната прогноза до края на годината курсът на долара ще се повиши отново до нивото от 100 рубли, което проби миналото лято. "Ключовият фактор за курса на рублата трябва да бъде търсенето на нови пазари" за руските стоки, обяснява Алфа банк: ако това се случи, притокът на валутни приходи ще се увеличи.

 

Но засега с постигането на тази цел има проблеми: в края на миналата година приходите от износ на руската икономика са намалели с почти 30%, до $422,7 млрд., което е най-ниското ниво от пандемията през 2020 г. насам. Това обещава "рискове от отслабване на рублата", които от своя страна "създават заплаха от нови инфлационни шокове", пишат анализаторите на Алфа банк.

 

Освен това, отбелязват те, високите инфлационни очаквания на бизнеса, както и плановете на правителството за допълнително увеличаване на бюджетните разходи с 13% в сравнение с 2023 г., говорят в полза на ускоряването на инфлацията.

 

Според Росстат инфлацията в Русия се стабилизира: от средата на ноември темпът на растеж на потребителските цени е около 7,5% на годишна база, въпреки че преди това се ускорява шест месеца подред. Курсът на долара също е спаднал с повече от 10% от пиковите стойности на октомври - над 102 рубли: през януари той падна до 87,4 рубли, а в първите дни на февруари се върна на нива над 90 рубли.

 

Миналата година рублата загуби 26% от стойността си спрямо долара, 28% спрямо еврото, 24% спрямо китайския юан и влезе в топ 3 на най-слабите валути на развиващите се страни - само турската лира и аржентинското песо показаха по-силен спад. Това доведе до "инфлационно цунами" в руската икономика, която все още е критично зависима от вноса: обемите й миналата година, според Централната банка, достигнаха предвоенните $304,4 млрд. Според Bloomberg властите планират да удължат извънредните мерки в подкрепа на валутния пазар, които все още са в сила до края на април.

 

Най-големите износители могат да бъдат задължени за неопределено време да кредитират 80% от приходите си в руски сметки и да продадат 90% от този обем на борсата.

 

Ако този строг валутен контрол бъде премахнат сега, рублата вероятно ще се срине, според Татяна Орлова, икономист в Oxford Economics: предлагането на валута отново ще престане да покрива търсенето.

Източник: The Moscow Times

Още от "Икономика"

Министър Малинов провери изпълнението на плановия годишен ремонт на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и ключови обекти на ЕСО ЕАД

Проектната компания за изграждане на 7 и 8 блок на атомната централа - АЕЦ "Козлодуй – Нови мощности" в момента продължава преговорите за подписване на договор за инженеринг с консорциум между избраните изпълнители Уеститгхаус Електрик Къмпани и Хюндай енджиниъринг енд кънстръкшън

Прочетете повече прочетете повече

Инвестициите в мрежи и взаимна свързаност са ключът за решаване на проблема с високите енергийни цени в региона

Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на среща със своите колеги от Гърция и Румъния – министрите Теодорос Скилакакис и Себастиан Бурдужа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени