Алибегов, БАЗ: Другата седмица ще решим кога започваме национални стачни действия

Той показа сметка за ток на ресторант за декември в размер на 33 763 лв.

Ричард Алибегов
Ричард Алибегов Източник: NOVA NEWS

"Имаме обещана помощ от 129 лв. на мегаватчас, която е крайно недостатъчна. Другата седмица ще решим кога ще започнем национални стачни действия", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов.

 

Имаме стачна готовност и това няма нищо общо с обявения вчера план с мерки на правителството. Ние обявихме стачна готовност в сряда, когато излезе заповед в Смолян, че от сряда вечерта - тук отново имаше страшна "предвидимост" от около 7-8 часа - се затварят барове и нощни клубове. Отново цялата здравна тежест в Смолян пада върху нашия сектор. Това обясни Алибегов. 

 

Той упрекна управляващите, че вземат решения без да се допитат до засегнатите браншове. "Това, което се е случило вчера дозатвърждава нашата стачна готовност в сектора на туризма. Да започнем с цената на тока. Управляващото мнозинство дължи отговори на българския бизнес защо гласува така в зала, защо в най-тежкия месец за бизнеса, ето, тук ви нося сметки - 33 763 лв. Това е сметка на ресторант за периода от 1 до 31 декември. Като сметката на същия ресторант преди това е била между 7-8500. Предишната сметка на същия ресторант е 8276 лв., добави Ричард Алибегов.

 

"Искам да знам защо в най-тежкия месец, в най-скъпия месец, управляващото мнозинство сгласува против бизнеса. Това е абсолютно недопустима. За момента няма разписана никаква помощ. Това, което искаха и бизнеса, и работодателските организации, вчера управляващото мнозинство дружно го отхвърли в зала", коментира председателят на БАЗ. 

 

Той обяви, че в момента текат консултации и другата седмица ще се реши кога ще започнат национални стачни действия. По думите му спадът в оборота на бизнеса е 40%.

 

"Мерките са същите, но малко променени. Например това, че само в случай на локдаун бизнесът получава 20% от оборота на 2021 година, но не повече от 100 000 лева. Защо, ако моят оборот е по-висок и плащам данъци, да не получа компенсация? Първите три месеца от тази година ние не сме работили. Мерките не са направени както трябва, не са обсъдени от бизнеса. Спазвахме правилата, но при въвеждането на зеления сертификат, хората се разочароваха", обясни Алибегов.

 

Мнението му е, че зеленият сертификат трябваше да бъде разширен и да важи за всички.

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени