"Алиталия" направи последния си полет

Тя ще бъде заменена с нов национален превозвач, наречен ИТА

Алиталия
Алиталия Източник: Shutterstock

Италианският национален превозвач "Алиталия" направи последния си полет в 75-годишната си история, съобщава БНР. Причините са финансови проблеми. Самолетът от Каляри до Рим се приземи малко след 23 часа местно време и отбеляза края на авиокомпанията.

 

Тя ще бъде заменена с нов национален превозвач, наречен ИТА - изцяло собственост на италианското правителство.  Нейни полети за и от София се очакват от август догодина. 

 

Чрез публичен търг и срещу сумата от 90 милиона евро новоучредената ИТА си извоюва правото да ползва името на историческата авиокомпания. Новата стартира с 2 800 души персонал срещу 10 500 на "Алиталия" и ще разполага само с 52 самолета като начало.

 

Първият полет на новата  авиокомпания е днес от Милано летище "Линате" до Бари в 6,20 часа местно време. Последният на "Алиталия" бе от Рим до Каляри и обратно снощи с трогателно сбогом на една стюардеса.

 

 За днес са предвидени протести на персонала на вече несъществуващата авиокомпания, което ще помрачи старта на новата. 

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени