Американската "Ексимбанк" предлага да финансира VІІ блок с над 8 млрд. долара

Не само да финансират американското оборудване, но и участието на български и физически и юридически лица в реализацията на проекта, което е ключово, добавя енергийният министър

Ексим банк
Ексим банк Източник: Larry Luxner/The Tico Times

Американската банка за експортно застраховане "Ексим банк" е връчила на служебния енергиен министър Владимир Малинов писмо, че са готови да финансират над 8 млрд. долара за реализацията на проекта за изграждане на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй".

 

"Не само да финансират американското оборудване, което ще бъде вложено в проекта и цялата технология, до 40% от така наречената локализация, но и участието на български и физически и юридически лица в реализацията на проекта, което е ключово", заявява Малинов в подкаст на изданието "Капитал".

 

Информацията, че "Ексим банк" е готова да кредитира новия реактор бе обявена от ведомството през май при посещение на Малинов във Вашингтон, но сега става ясен конкретният размер на възможното финансиране.

 

По думите на министъра ключова за реализацията на новата ядрена мощност е следващата една година. "Проектирането, структурирането на финансирането и бизнес модела, за да може в рамките на четвърто тримесечие на 2025 г. да се вземе окончателно инвестиционно решение и да бъде издадено разрешението за строеж", казва Малинов. Тава са и сроковете, заложени в решението на парламента с графика за реализация на блока до края на 2034 г. Малинов заявява, че одобрената от екоминистерството през октомври 2013 г. екооценка на VІІ блок не е изтекла.

 

Малинов припомни още, че проектната компания "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" обяви в началото на юни процедура за избор на консултант, който да извърши екооценката и за VІІІ блок на ядрената централа. "Надявам се, в рамките на следващия месец, месец и половина да бъде сключен договорът, за да може да започнат работата по ОВОС-а за осми блок", каза енергийният министър.

 

За втория реактор по технологията AP-1000 на американската компания "Уестингхаус" няма и решение на Министерския съвет и за тази мощност тепърва има да се провят още оценки. По думите на Малинов е важно паралелно да се работи за изграждане на довеждащата инфраструктура до новата площадка на атомната централа. Обсъждана е и възможност за създаване на нова жп линия.

 

"В пика на работата по проекта се очаква да има около 10 хиляди души на място, а средната заетост ще бъде 6-7 хиляди души, при това в период от поне 5-7 години. На тези хора, техните семейства и деца, трябва да осигурим възможност за медицинско обслужване, за образование, за социален живот, но преди това и за настаняване", каза министърът.

Още от "Икономика"

Агенцията за търговия и развитие на САЩ ще финансира предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-За

Планира се инициираният от ЕСО ЕАД проект да свързва електропреносните мрежи на Турция, България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с възможност да достигне и до Италия

Прочетете повече прочетете повече

Балтийските републики скъсват всякакви връзки с Москва, отделиха се от електропреносната мрежа на Русия

Стабилността на електропреносните им мрежи зависи от управляващите в Москва, което правителствата в Талин, Рига и Вилнюс разглеждат като риск за сигурността на страните си

Прочетете повече прочетете повече

България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности

Мнистърът на енергетиката Владимир Малинов запозна посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан с работата по изграждане на нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени