Антон Иванов: Скокът в цените на тока и парното ще бъде по-голям от прогнозирания

При електроенергията ръстът ще бъде до 5%, а при топлоенергията средно до 20 на сто, смята експертът от Българския енергиен и минен форум

Антон Иванов
Антон Иванов Източник: ТВ Европа

Предварителните прогнози средно за 3% увеличение на тока и средно 15% за топлинната енергия няма да се сбъднат, цените ще бъдат по-високи и това се дължи на обективни причини. Това каза в интервю за БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. При тока за бита увеличението вероятно ще остане в порядъка до 5%, прогнозира Иванов. По думите му са били направени усилия да няма шоково увеличение. При парното увеличението ще бъде вероятно средно до 20%, като при отделните дружества ще има доста различия, уточни експертът.

 

Януари, когато обичайно цените на природния газ са високи, имаше едно поскъпване на природния газ, а сега, през лятото, когато по принцип цените на газа са по-ниски, те са с 50 на сто по-високи от януари, поясни Антон Иванов. По думите му в момента наблюдаваме "значително по-високи цени на природния газ". Не можем да определим реална цена на топлоенергията при този начин на определяне на цените, подчерта Антон Иванов. "Тъй като се стъпва по закон на прогнози. Прогнозите априори са грешни".

 

Иванов припомни, че неколкократно е предлагано цените на топлоенергията да се определят всеки месец. Той смята, че трябва да се премине към ежемесечно определяне. "И тогава това надбягване с прогнозите, кой е взел повече пари и кой е дал повече пари вече ще отпадне".

 

Редно е да се заложи едномесечният период, а там, където това не може да се направи заради технически ограничения, да бъде по-скоро изключение, изтъкна експертът. Сред аргументите той посочи, че на повечето места приборите вече са с дистанционно отчитане. „Тогава вече си е едномесечно отчитане и начисляване на цена, която е реална.“ В България мерките за енергийна ефективност са абсолютно безсмислени, коментира още Антон Иванов.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени