Асен Василев: Горивата няма да поскъпнат заради отпадането на дерогацията

Василев коментира и позицията на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, изпратена до медиите в събота

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март 2024 г. не би следвало да се отрази на българския пазар. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на финансите Асен Василев.

 

Повод за коментара му е договорката между ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната-Демократична България и ДПС за отмяна на дерогацията за руския петрол в две стъпки. Първата е от 1 януари - спиране на квотите за износ, втората е от 1 март - окончателна отмяна на дерогацията, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на съвместно изявление в парламента в петък.

 

Според Василев няма основание на този етап да се повишават цените на горивата у нас. "Още преди месец и половина-два парламентът прие закон, с който трябва поетапно да се намали употребата на руски петрол. Това, че се забранява износът от 1 януари, засяга руския петрол. Ако има неруски петрол, той спокойно може да се изнася." - каза министърът. Според Василев това просто ще ускори преминаването към неруски петрол.

Василев коментира и позицията на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, изпратена до медиите в събота, че отмяната на новите квоти за износ на нефтопродукти от 1 януари 2024 година, е равносилно на отмяна на дерогацията още от декември 2023 година. Според него това са опити за всяване на страх, съобщи БТА.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени