Асен Василев не отчел тайна командировка до САЩ, водил преговори с "Джемкорп"

Още след подписването на меморандума стана ясно, че в "Джемкорп" има руска връзка

Асен Василев
Асен Василев Източник: БГНЕС

Преговорите с "Джемкорп" са проведени в пълна тайна и в Министерския съвет няма следа за командировката на Асен Василев в САЩ. Това става ясно от официален документ, депозиран в Народното събрание от служебния министър-председател Гълъб Донев, показва проверка на изданието "Филтър".

 

Скандалният меморандум беше подписан и прекратен от правителството на Кирил Петков. Ако беше се стигнало до договор, офшорката "Джемкорп" щеше да овладее българската енергетика и да прави всичко в най-доходоносната област на икономиката – от проекта за батериите и лиценза на ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй" през модернизация на "Топлофикация София", използване на въглищата в Маришкия басейн за производство на синтетични горива до доставки на американски втечнен газ през интерконектора с Гърция.

 

Асен Василев беше в САЩ за преговорите от 14 до 18 февруари. Месец по-късно избухна и скандалът с тъмната сделка. Бившият вицепремиер е пътувал там като представител на държавата.

 

След връщането си в България Василев не е депозирал доклад с отчет на командировките зад океана, става ясно от отговора на Гълъб Донев до депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова. В подобен случай или Василев е платил от джоба си или те са поети от някой друг. Трифонова е питала премиера и още нещо – дали в деловодството на правителството има документи за проверката на "Джемкорп" преди подписването на меморандума.

 

След проверка в масивите на Министерския съвет такива също не са открити. Скандалът с меморандума на "Джемкорп" набра сила в последната седмица и дори беше създадена временна парламентарна комисия за разследване на случая с финансов интерес над 1 милиард.

 

Първото заседание се проведе във вторник. На него бяха поканени за изслушване министърът на енергетиката Росен Христов и председателят на ДАНС Пламен Тончев. Наскоро стана ясно, че правителството на Кирил Петков не е възлагало проверка на ДАНС за "Джемкорп" преди подписването на меморандума, в който има клаузи за арбитраж, където се уреждат търговски спорове и неустойки.

 

Още след подписването на меморандума стана ясно, че в "Джемкорп" има руска връзка. Един от учредителите е руски олигарх, а управителят Атанас Бостанджиев е работил за близката до Путин банка ВТБ, свързана в миналото с фалиралата КТБ.

Още от "Икономика"

Г-7 и ЕС определиха таван от $100 за руския дизел, предстои забрана за внос

Току-що определените от нас пределни цени сега ще изпълняват важна роля в работата на нашата глобална коалиция за намаляване на способността на Русия да води своята неправомерна война, заяви финансовият министър на САЩ Джанет Йелън

Прочетете повече прочетете повече

Руските приходи от енергоносители през януари с най-ниско равнище от лятото на 2020 г. заради западните санкции

Москва разчита на многомилиардните приходи от продажби на петрол и газ, за да финансира бюджетните си разходи и след спада им бе принудена да започне да разпродава някои международни резерви, за да покрие недостига

Прочетете повече прочетете повече

ЕС удължи с нови 6 месеца икономическите санкции срещу Русия заради агресията в Украйна

Санкциите, въведени за първи път през 2014 г. в отговор на руските инвазия в Украйна, бяха значително разширени от февруари 2022 г. в след нахлуването на руските сили в украинските земи

Прочетете повече прочетете повече

Путинистката кукла на конци Орбан се закани да наложи вето на евентуални санкции на ЕС срещу руската ядрена енергетика

Будапеща планира да разшири единствената си атомна електроцентрала с "Росатом", като строителството на нов блок ще започне през септември 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Хватката на "Газпром" приключва - природният газ в Европа продължава да поевтинява и вече е под 60 евро за мегаватчас

Фючърсите за февруари на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват на равнище от 56,48 евро за мегаватчас или малко над 610 долара за 1000 куб. метра

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени