Асен Василев: Не виждам причина за отнемане на лиценза на "Лукойл" в рафинерията в Бургас

За да се развива една страна, трябва да има инвестиции, а в България от 15 години се залагат едни средства на инвестиции и накрая никой не ги е изпълнил, коментира той

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

В рафинерията в Бургас не са извършени нарушения, които да доведат до отнемане на лиценза на "Лукойл", коментира по БНТ министърът на финансите Асен Василев.

 

Според Василев отнемането на концесията на "Росенец" не е нещо учудващо. Посочи обаче, че по времето на служебното правителство е премахнат контролът на "Гранична полиция" и НАП върху доставките на пристанището. Сега контролът е върнат.

 

България може да се развива, може да инвестира и в човешки капитал, и в инфраструктура и да има сравнително нормална социална система, заяви Василев. Направен е бюджет без напрежение, като исканията на синдикатите в размер на 300-400 милиона лв. могат да бъдат преразпределени. Заедно с всички социални плащания, увеличени по закон, имаме и над 8 млрд. лв. заложени за инвестиции, каза финансовият министър.

 

"За да се развива една страна, трябва да има инвестиции, а в България от 15 години се залагат едни средства на инвестиции и накрая никой не ги е изпълнил", коментира Асен Василев. Бюджетният дефицит от 3% не е самоцел, а максималният дефицит, в който една държава може да не задлъжнява прекомерно, обясни Асен Василев.

 

"Не искам да коментирам действията на служебното правителство, какво то е виждало реално и какво е казвало публично - за мен това са две различни неща. Когато се правеха тази пролет предизборни предсказания, за да се плашат хората, се обясняваше, че България няма как да е нормална европейска държава с нормални социални плащания, защото държавата ще фалира. Оказа се, че има как", заяви той.

 

Финансовият министър не е тук, за да дава или да не дава пари, а за да задава въпроси, каза Василев. "Когато някой, например полицията, и каже, че иска повече средства, се задава въпросът как това ще доведе до по-качествена услуга за българските граждани. вече е преценка на целия МС, а не само на МФ, да каже дали тази преценка е смислена".

 

Правителството работи спокойно и решенията му се взимат консенсусно, за разлика от парламента, където е трудно да се каже какво се случва, коментира още Асен Василев.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени