Асен Василев: Няма да има актуализация на минималната работна заплата до края на годината

Асен Василев посочи още, че по-високи заплати ще има за служителите, работещи в реформирани системи

Асен Василев
Асен Василев Източник: Zonanews

В рамките на тази година не се предвижда да се пипат нито максималният осигурителен доход, нито минималната работна заплата. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

 

"Предвиждаме бюджетното салдо да не се променя. Тоест, дефицитът да си остане както е приет – 4,1%", допълни още той.


Вицепремиерът изрази силна надежда актуализацията на бюджета да бъде приета от парламента до края на месеца. "Миналата година при доста по-разнороден парламент актуализацията мина за две седмици и половина. Би следвало да има достатъчно време", посочи той.

 

Василев уточни и как ще работи механизмът за отстъпа на горивата. "НАП, плюс Дирекция "Данъчна политика" при нас работят с Асоциацията на бензиностанциите. Предвижда се доста облекчена схема. Да се подава справка, а самата компенсация да става при издаването на касовия бон", обясни министърът.

 

Асен Василев посочи още, че по-високи заплати ще има за служителите, работещи в реформирани системи. "За системите, в които е предвидена реформа, са предвидени средства още в оригиналния бюджет от порядъка на около 300 млн. лв.

 

Доколкото знам, системата на МВР е в процес на финализиране на промените. Би следвало да могат да получат достъп до тези средства", каза той.

 

По повод заявката на Христо Мутафчиев артистите да протестират за по-високи заплати, Василев коментира: "Всеки театър сам си определя заплатите.

 

Това, което държавата дава, е субсидия. Тя се дава на база продадени билети. Няма коронавирус, театрите могат да работят нормално".

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени