Асен Василев стана приятел на "Газпром" - няма нищо против руския газ

Не трябвало да се решава под влияние на идеология

Асен Василев и Кирил Петков
Асен Василев и Кирил Петков Източник: Zonanews

Ако "Газпром" могат да подадат евтин газ, който да сложим в Чирен, и след това да знаем, че ни е гарантирано да си го ползваме – защо не. Това каза пред bTV съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев.

 

"Не мисля, че решението трябва да е базирано на идеология. Трябва да е базирано на това доколко сигурни са доставките и коя е най-ниската цена. В момента виждате, че "Газпром" не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и въобще не подава газ или не подава в пълен обем", уточни той.

 

Бившият финансов министър напомни, че доставки от "Газпром" може да има и по действащия договор. По думите му упреците за хаос в енергетиката и липса на газ от страна на служебното правителство и на президентството са неоснователни.

 

"Газ има, цените са вързани с борсовите цени. В момента няма доставчик, който да подава газ на не борсови цени, изключая дългосрочния договор с Азербайджан, който е директно свързан с интерконектора", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени