"Авионамс" АД ще се грижи за изтребители F-16

Държавното предприятие "Авионамс" АД отговаря на условията и може да изпълнява дейности, предвидени в Програмата за индустриално сътрудничество F-16 блок 70

Самолети F-16
Самолети F-16 Източник: Shutterstock

Правителството възложи на "Държавна консолидационна компания" ЕАД, в качеството му на орган, упражняващ правата на държавата в "Авионамс" АД, да възложи на дъщерното си публично предприятие изпълнението на цели на публичната политика - изграждане на базови национални способности за поддръжка на изтребители F-16 блок 70.

 

Предвидено е, че изпълнението на целите на публичната политика ще се осъществи при следните условия - подписване на Споразумение между "Авионамс" АД и Lockheed Martin Global INC, относно програма за индустриално сътрудничество F-16 блок 70.

 

Ще се извърши и привеждане на съществуващите мощности и инфраструктура на "Авионамс" АД в съответствие с изискванията на Lockheed Martin Global INC, доставка и инсталиране в "Авионамс" АД на предоставеното от Lockheed Martin Global INC безвъзмездно оборудване, инструменти, запасни части, образци и средства за обучение, както и набиране и обучение на персонал.

 

Настоящото РМС е във връзка с изпълнението на подписаното през 2019 година Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Lockheed Martin Global INC относно програма за индустриално сътрудничество F-16 блок 70.

 

Споразумението предвижда "Lockheed Martin Global" INC да определи български дружества, които отговарят на изискванията и са в състояние да изпълнят проектите, касаещи създаването на базови способности за извършването на ремонт и дейности по поддръжка на системи, свързани с експлоатацията на новите изтребители.

 

След извършено проучване от производителя е установено, че държавното предприятие ,,Авионамс" АД отговаря на условията и може да изпълнява дейности, предвидени в Програмата за индустриално сътрудничество F-16 блок 70.

 

Изграждането на базови национални способности за поддръжка на изтребител F-16 блок 70 на територията на страната ни ще позволи България да осъществява собствена, независима и неопосредствана от втора страна логистична поддръжка и експлоатация през целия дълъг жизнен цикъл на придобиваната отбранителна техника, основаваща се на собствена технологична база.

 

По този начин се постига по-голяма независимост, бързина на действие и по-висока ефективност, в сравнение с евентуалното транспортиране на техниката в друга държава, и се гарантира сигурност на доставките.

 

Предвижда се контролът по изпълнението на задължението за изпълнение на цели на публичната политика да се осъществява от министъра на икономиката и индустрията. Контролът на конкретните дейности във връзка с изпълнението на посоченото задължение ще се осъществява от "Държавна консолидационна компания" ЕАД.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени