Автобусните превозвачи искат среща с транспортния министър

За една година цената на метана се е повишила три пъти

Автобус
Автобус Източник: Twitter

От БДЖ отчитат увеличаване на превозените пътници - за отминалите празници то е с 30 процента, в сравнение с 2020 година. Обратна е ситуацията с превозените пътници с автобуси заради липса на интерес към използване на услугата. От бранша обмислят още следващата седмица да поискат среща с министъра на транспорта Николай Събев и настояват за мерки в настоящата ситуация, съобщава БНР.

 

Пътувалите с влак в сравнение с 2019 година, преди да се разрасне Covid пандемията, са с 16% по-малко, каза Калин Маринов, ръководител на отдел "Маркетинг" в БДЖ:

"Интересът към пътуване с железопътен транспорт продължава да се възвръща, макар и с бавни темпове и се надяваме това да продължи, за да можем да достигнем нивата отпреди пандемията".

 

Очакванията на автобусните превозвачи не звучат оптимистично. Проблем за тях е не само намалелият пътникопоток, но и увеличението на цените на горивата. Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи обясни, че за една година цената на метана се е повишила три пъти: "Освен намалелия брой пътници се завиши драстично и цената на горивата. След нова година цената на метана стана 3,25 лв.".

 

"Предстои следващата седмица от бранша да поискат среща с министъра на транспорта Николай Събев. Целта е да се търсят варианти за компенсиране на превозвачите заради условията, в които работят в момента", каза Милтенова и допълни, че се увеличават фирмите, които преустановяват транспортната си дейност: "Когато в един момент вие имате само разходи и нямате приходи, няма транспортна фирма, която може да издържи".

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени