"Автомагистрали-Черно море" на нов протест утре - искат си парите от Комитова

Опитахме да решим проблема с диалог и преговори, защото очаквахме промяна - не се получи, пишат от дружеството

Протести на пътностроителните фирми
Протести на пътностроителните фирми Източник: БНТ

Пореден протест на работниците в "Автомагистрали-Черно море" АД ще се състои утре, съобщават от пресцентъра на КНСБ. Причината отново са неиздължените държавата средства за отдавна приключилия ремонт на участък от магистрала "Тракия". Това води до неплатени заплати и много затруднения за извършване на дейността, се посочва в съобщението. Към служителите от "Автомагистрали-Черно море" на протеста пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 11 ч. се очаква да се присъединят и техните колеги от "ИСА 2000", които са в същата ситуация.

 

В позиция, адресирана до Румен Радев, служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова, се посочва, че работещите в "Автомагистрали - Черно море" АД, Шумен, от края на април правят опити да получат заработените средства за заплати. Те са обвързани със заплащането от страна на държавата чрез държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройство, за ремонта на автомагистрала "Тракия", участък Чирпан-Стара Загора, който е в експлоатация от юли 2021 г. От синдикалната организация в дружеството допълват, че в периода октомври - ноември, предвид тежката политическа обстановка и противоепидемичните мерки в страната, са се въздържали от ефективни синдикални действия, за да не се политизират протестите.

 

"Опитахме да решим проблема с диалог и преговори, защото очаквахме промяна - промяна в начина на мислене и отговорността на държавната администрация. Не се получи, бяхме прехвърляни от институция на институция, без ясни ангажименти и без план за действие! В обстановка на непрекъснато растящи цени, на невъзможност за плащане на битовите ни сметки, заеми и жизнено необходимите ни разходи отново бяхме излъгани!", заявяват работещите.

 

Според тях липсата на решение от страна на МРРБ и Агенция "Пътна инфраструктура" е довело до забавяне заплатите и принудително спиране на работата във всички звена. Синдикалистите предупреждават, че поради неизплащането на работните заплати напускат водещи специалисти и квалифицирани работници, машинисти и шофьори. Предстоят масови съкращения поради невъзможност да се създаде ритмична работа на персонала и да се обезпечи доставката на материали.

 

Те отбелязват и "заплаха за понасяне на санкции по други договори за строителство с възложител АПИ и по-конкретно ЛОТ 32 и ЛОТ 33, изпълнявани по ОП "Регионално развитие". Настояваме за незабавно разплащане на цялата дължима сума към дружествата на базата на това, че бяха извършени всякакви проверки, без да са констатирани нарушения при дейността ни, и фирмите не са от тези, които са получили авансови суми по ин хаус процедурите. Декларираме изрично, че нашите синдикални действия нямат политически характер, допълват синдикалистите.

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени