България е на първо място сред страните от ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили

През март в страната са регистрирани 3944 нови автомобили, което е увеличение с 29,2% спрямо същия месец на миналата година

Нови автомобили, автомобилен салон
Нови автомобили, автомобилен салон Източник: Zonanews

През първото тримесечие на годината в страната са регистрирани 11 528 нови коли, което е ръст с 46,8% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили.


Увеличението при покупките на нови автомобили в България е впечатляващо на фона на ръст с едва 4,4% ръст средно за страните от ЕС. В осем държави от Европейския съюз дори има спад при продажбите на нови автомобили.

 

Сред причините за това е, че българите виждат как автомобилите поскъпват и предпочитат да купят нова кола, вместо да държат парите си в банки при нулеви лихви. Освен това доходите на хората нарастват, а в България покупката на нов автомобил е въпрос и на престиж.

 

Покупките на електрически коли в България през първото тримесечие на годината намаляват с 13,3% до една 411 броя. Най-голям ръст от 171% е отчетен при покупките на плъгин хибриди. По този показател България е на първо място в ЕС. Но въпреки големия ръст, регистрираните в страната нови плъгин хибридни автомобили за период от три месеца са само 133 броя.

 

При хибридните автомобили също има голям ръст на продажбите – с близо 59% до 224 броя. При продажбите на бензинови и дизелови автомобили в България също е отчетен голям ръст. В рамките на три месеца в страната са регистрирани 8533 нови бензинови коли, което е с 51,5% повече спрямо същия период на миналата година.

 

По отношение на ръста при бензиновите автомобили страната ни е на първо място в ЕС. Регистрираните дизелови автомобили през тримесечието са 1948, което е ръст с 45,2% спрямо миналата година по това време. По този показател България е на второ място в ЕС. Пред нас е Малта, където ръстът при покупките на дизели е с 60 на сто.

 

Само за месец март България отново е на първо място измежду страните от ЕС. През март в страната са регистрирани 3944 нови автомобили, което е увеличение с 29,2% спрямо същия месец на миналата година. Най-близо до нас е Унгария с ръст на покупките от 12,2%. През март в страната ни най-голям ръст има при продажбите на плъгин хибриди – със 141% до 53 броя, което отново ни поставя на първо място сред страните от ЕС.

 

При хибридните автомобили ръстът е с 91,5% до 90 броя, като и по този показател сме на първо място. При бензиновите коли увеличението на продажбите през март е с 32,4% до 2876 броя, като отново сме лидер в класацията. При дизелите продажбите през март нарастват с 13,6% до 644 броя. По-голямо отколкото при нас е увеличението на продажбите на дизелови автомобили в Малта (+45,5%) и Румъния (+34,1%).

 

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени