България е сред трите страни с най-висок ръст на вноса на руски газ през 2021 г.

Германия също продължава активно да увеличава темпа на покупките на руски газ през 2021 г. - с цели 26,3%

Газова станция
Газова станция Източник: БГНЕС

Румъния, България и Турция са лидери в Европа по отношение на темпа на нарастване на вноса на руски газ през 2021 г. Това показват данните на Федералната митническа служба на Русия, цитирани от ТАСС. По данни на службата, през миналата година Румъния е увеличила вноса на газ от "Газпром" повече от три пъти - до 2,795 млрд. куб. м, България - 2,2 пъти - до 3,542 млрд. куб. м, Турция - почти два пъти - до 29,213 млрд. куб. м.

 

Германия, традиционният лидер в Европа по отношение на обема на покупките на руски тръбопроводен газ, продължава активно да увеличава темпа на покупките на руски газ през 2021 г. - с 26,3% до 48,182 млрд. куб. м.
 
Полша също е увеличила вноса си на газ през миналата година с 9,4% до 10,579 млрд. куб. м. Договорът за доставка на руски газ за страната изтича в края на 2022 г., а преди няколко години полските власти обявиха, че няма да го удължат. Полша използва около 20 милиарда кубически метра газ годишно.
 

Още от "Икономика"

Инвестициите в мрежи и взаимна свързаност са ключът за решаване на проблема с високите енергийни цени в региона

Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на среща със своите колеги от Гърция и Румъния – министрите Теодорос Скилакакис и Себастиан Бурдужа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени