Само през миналата година в страната са произведени 58 тона висококачествен хмел, който освен за местното производство на бира се изнася и в чужбина, включително за най-големия производител на бира в ЕС - Германия, съобщи Съюзът на пивоварите.
"Пивото е единствената напитка с хмел, а до голяма степен точно тази суровина определя типичните качества на пивото - горчив вкус, уникален аромат и стабилност на пяната. За охмеляване се използва хмеловата шишарка, богата на алфа- и бета- горчиви киселини, хмелово етерично масло и редица биологично-активни вещества", коментира проф. Габриела Маринова от Института по криобиология и хранителни технологии.
По данни на Съюза на пивоварите, който през изминалата седмица отбеляза професионалния си празник, през 2022 г. в страната са произведени 500 млн. литра бира и са продадени 523 млн. литра. На ден само в ресторантите, кафенетата и хотелите са се сервирали по 435 000 чаши от напитката. 13% от продажбите са през заведенията, а останалите 87% - в магазинната мрежа.
През летните месеци, от май до август включително, всеки ден се произвеждат 1 732 000 литра пиво, а се продават 1 911 000. 50% от пълнолетните българи консумират бира поне веднъж седмично, а близо 70% поне веднъж месечно.
Най-големи любители на пивото продължават да са потребителите от района на Монтана, които пият 11 пъти месечно, следвани от жителите на Русе и Варна - 10 пъти, сочат данните на съюза.