България отлага прекратяването на дерогацията за "Лукойл" с една година

Това реши парламентарната комисия по икономическа политика

Лукойл България
Лукойл България Източник: Zonanews

Парламентарната комисия по икономическа политика реши да отложи с 1 година прекратяването на дерогацията за работа с руски суров петрол. Съгласно решението "Лукойл Нефтохим Бургас" АД трябва да работи със 50% неруски петрол след 31 март 2024 г. До 1 октомври догодина трябва да се използва изцяло неруски петрол.

 

Агенция "Митници" е натоварена да следи за изпълнение на задълженията на рафинерията и да подава информацията към Министерство на финансите.

С приетия на второ четене в комисия Закон по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна депутатите гласуваха, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД трябва плавно и изцяло да премине към преработка на петрол с неруски произход.

 

Така се предвижда по-плавен отказ от руската суровина спрямо текстовете приети на първо четене. В тях бе записано, че рафинерията трябва да осигурява неруски нефт в 30-дневен срок след приемането на закона.

 

В срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се отменя дерогацията по чл. 3м, параграф 5 от Регламент (ЕС) 833/2014, "Лукойл Нефтохим Бургас" АД трябва плавно изцяло да премине към преработка на петрол с неруски произход решиха депутатите.

 

До края на 2023 година рафинерията има право да преработва не повече от 80 процента петрол с руски произход; до 31 март 2024 г. не повече от 75 процента петрол с руски произход; до 30 юни 2024 г. не повече от 50 процента петрол с руски произход и до 30 септември 2024 г. не повече от 25 процента петрол с руски произход, като същевременно оборотът от произведените горива не е по-нисък от средния за последните пет приключили финансови години.

 

Комисията одобри схема, по която "Лукойл" да плаща авансовите си вноски от печалбата. От Министерството на финансите посочеха, че тази година рафинерията е направила само една авансова вноска и то през пролетта.

 

През последната година видяхме, че няма никаква подготовка от страна на "Лукойл Нефтохим Бургас" за преминаване на неруски петрол, каза пред журналисти в НС министърът на икономиката Богдан Богданов, цитиран от БТА.

 

Той добави, че Съветът за сигурност към МС е отчел конкретния риск за доставката на горива при отпадане на дерогацията. Другият риск за доставката на петрол е чисто логистичен. Сега рафинерията работи при ритмични доставки с по няколко танкера на месец или средно по един танкер на 6 дни.

 

При отпадане на дерогацията България трябва да има договорени количества качествен суров петрол и то с ритмични доставки. Те трябва да са и на сравнително ниска цена и при осигурен транспорт до пристанище "Росенец". Капацитетът на работа на рафинерията трябва да бъде запазен, посочи министърът.

 

При по-кратки срокове за преминаване на неруски петрол има риск от значително повишение на цените на горивата, спекула и дори недостиг на горива, каза Богдан Богданов.

Още от "Икономика"

Евродепутати от още три държави подкрепят българската идея за премахване на опашките по границите

Идеята на евродепутата Андрей Новаков е за въвеждане на общоевропейски стандарт от 1 минута за обработване на камионите по вътрешноевропейските граници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени