България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан подписаха меморандум за сигурни доставки на газ

Документът е по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), предложена от България и подкрепяна от Европейската комисия

Меморандум за сътрудничество между газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан
Меморандум за сътрудничество между газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан Източник: Прессекретариат на президента на РБ

В присъствието на президентите на България и на Азербайджан - Румен Радев и Илхам Алиев, в София бе подписан меморандум по инициативата Solidarity Ring за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз. 

 

Под документа подписите си положиха българският служебен министър на енергетиката Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Вирджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

 

Меморандумът цели постигане на разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR).

 

Документът е по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), предложена от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа.

 

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е на посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев. Във водената от него официална делегация в София са включени представители на правителството на Азербайджан.

 

След днешната церемония по подписване на меморандума предстои двамата президенти да открият официално офис на SOCAR в София. 

 

Отварянето у нас на представителство на държавната петролна компания на Азербайджан беше договорено между двамата държавни глави през септември миналата година. Тогава Илхам Алиев бе на официално посещение у нас по покана на Румен Радев, като визитата включваше и официалното откриване на газовия интерконектор между Гърция и България.

 

Източник: БТА

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени