България ще обяви нов търг за доставка на природен газ - този път тръбен

Очакват се оферти от фирми в Гърция и Турция, където има излишни количества

Росен Христов
Росен Христов Източник: МЕ

Днес България ще обяви нов търг за доставка на природен газ, но този път няма да е за втечнен, а за тръбен. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред БНТ.

 

По думите му се очакват оферти от фирми в Гърция и Турция, където има излишни количества. Той обясни още, че към обявените преди няколко дни търгове за доставка на втечнен газ имало голям интерес и очаква скоро да се сключи договор.


Христов дори заговори за продажба на излишни количества газ, ако страната ни осъществи всички доставки, за които преговаря. Интерес към българските излишъци е проявила Румъния. Министърът успокои, че не се очаква недостиг на природен газ за страната ни, като дори подчерта, че "няма как да сме заляти с газ и да се чудим какво да го правим".


Преди около месец Христов обяви, че е неизбежно България да поднови преговорите си с "Газпром" за доставки на природен газ. Пазарите обаче се успокоиха и цените на газа спряха да растат. Въпреки че не очаква да има проблеми с доставките, енергийният министър все още не се е отказал от преговорите с руската компания.


"От "Газпром Експорт" все още нямаме отговор на питането си за възобновяване на доставките. Първоначално ни помолиха да изчакаме, за да си помислят и от тогава нищо не се е променило. Затова водим и други преговори, за да подсигурим нужните количества. Все още мисля, че не трябва да отхвърляме потенциален доставчик, колкото и да са трудни преговорите с него", заяви Росен Христов.


Той допълни, че в средата на октомври Гърция ще обяви търг за слотове за втечнен газ за 2023 г. и България ще участва в него. Очаква се и в Турция да има подобен търг. Едва след като страната ни си подсигури терминал ще се иска оферта за доставка на танкер на добра цена. "Газ на каквато и да е цена не върши работа на никой", каза още Христов.


Той добави, че България продължава да изпраща всекидневните си заявки до "Газпром" за доставката на природен газ, за да бъде добросъвестен партньор по договора. Министърът обаче уточни, че нито служебното, нито което и да е друго правителство не би желало да се стига до арбитражно дело.


Христов очаква днес или най-късно до няколко дни интерконекторът с Гърция да получи Акт 16 и да започне да работи от 1 октомври.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени