България ще произвежда ток от вятърни електроцентрали в Черно море

Това решиха народните представители, като приеха нови законодателни промени

Ветрогенератори, вятърна електроцентрала в морето
Ветрогенератори, вятърна електроцентрала в морето Източник: Depositphotos

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, с който да се разположат вятърни електроцентрали в Черно море с концесии за по 30 години.

 

Ветрогенератори, вятърна електроцентрала в морето
Ветрогенератори, вятърна електроцентрала в морето Източник: Depositphotos

Законопроектът е внесен от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС, като концесията може да се удължи веднъж за срок от 5 години, тоест финалният срок да бъде 35 години. От опозицията се обявиха против идеята за вятърни електроцентрали в българските води и изразиха опасения за възможен лобизъм.

 

Делян Добрев, ГЕРБ-СДС
Делян Добрев, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

Делян Добрев, председател на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ-СДС, успокои, че те ще бъдат разположени на достатъчно разстояние, за да не се виждат от брега.

 

"Бъдете спокойни, няма да ги виждате", увери Добрев. Ивайло Мирчев от ПП-ДБ добави, че туризмът и корабоплаването няма да бъдат повлияни.

 

Иво Мирчев
Иво Мирчев Източник: Zonanews

"За рибарите също няма риск", уточни Мирчев. Той коментира и, че те вятърните електроцентрали ще работят през 49% от времето.

 

"С 25 млрд. ще бъде ощетена българската икономика. Сега посягате и на българското Черноморие. Добре ли ще ви е, ако стоите на шезлонга си и отстрани се въртят перки на централи", запита Борислав Гуцанов от БСП.

 

Борислав Гуцанов, БСП
Борислав Гуцанов, БСП Източник: Zonanews

"Казвате, че корабоплаването не се засяга, ами туризмът? Какво правим с него", продължи да пита депутатът. Коста Стоянов от "Възраждане" също се обяви "против", като заяви, че няма изследване как това ще повлияе върху рибния сектор.

 

Коста Стоянов, Възраждане
Коста Стоянов, Възраждане Източник: Zonanews

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства урежда обществени отношения, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море. Предварително ще се проведат проучвания за проверка на възможността за изграждането на въпросните централи, включително и за тяхното премахване.

 

Вносителите отбелязват, че така ще се насърчи развитието на европейските технологии, като преди това се направи внимателна оценка на въздействието върху околната среда.

 

Отговорник за планирането и проучванията в Черно море ще е министърът на енергетиката. Той трябва да възлага концесиите в приоритетните зони, да координира всички държавни органи и да следи сключените договори.

 

Операторът на електропреносната мрежа ще е длъжен да планира необходимия мрежови капацитет за присъединяване на нови енергийни мощности в морето, така както е заложено в Плана за развитие на енергийните мощности. Точката по присъединяване ще е на сушата.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени