България спира вноса на руски петрол, руските проксита от БСП побесняха

"За" гласуваха 122-ма народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, докато 43-ма от партия "Възраждане", БСП и ИТН се обявиха "против"

Руски петрол, руски нефт
Руски петрол, руски нефт Източник: РИА Новости

Страната ни спира вноса на руски суров петрол, който в момента се ползва от "Лукойл Нефтохим Бургас". Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки към Русия заради войната в Украйна.

 

"За" гласуваха 122-ма народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, докато 43-ма от партия "Възраждане", БСП и ИТН се обявиха "против".

 

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Сред вносителите на предложението са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски. С него на практика българското правителство трябва да прекрати използването на дерогацията, позволяваща ни да внасяме руски петрол до края на 2024 г.

 

Опозиция и подкрепящи управлението взаимно се обвиниха в действия под чужд натиск. Според Румен Гечев от БСП работата на рафинерията, която държи 40% от пазарния дял у нас, ще бъде блокирана и това ще ощети българските граждани.

 

Румен Гечев, БСП
Румен Гечев, БСП Източник: Zonanews

"Защо вие не изпълнявате решенията на Европейската комисия? Ами защото "Козяк" е наредил на някои хора. "Козяк" се смее, а ние плащаме. Докато има такива глупаци, докато има такива майкопродавци, българският народ ще плаща. Цените на бензина почнаха да растат и на дизела и те ще растат още повече. Сега ще ударим и цялата икономика с петролните продукти. Срам и позор".

 

Хамид Хамид
Хамид Хамид Източник: БГНЕС

Хамид Хамид от ДПС отговори така на проваления министър от правителството ан Виденов, довело страната преди 27 години до най-страховитата стопанска и финансова катастрофа:
"Днес тук от вас говори госпожа Митрофанова, а не професор Гечев. Не е вярно и е мит, че тази рафинерия може да работи само с руски петрол. А аргументът ви, че цените ще скочат, също, според мен, не е състоятелен, защото в момента, когато работим само с руски петрол, цените са замръзнали и падат ли? Не, цените пак скачат, професоре."

Още от "Икономика"

Евродепутати от още три държави подкрепят българската идея за премахване на опашките по границите

Идеята на евродепутата Андрей Новаков е за въвеждане на общоевропейски стандарт от 1 минута за обработване на камионите по вътрешноевропейските граници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени