България става иновативна с инвестиции от над 3 млрд. лева

318 млн. лв. за авангардни научни разработки от висши училища и от институтите на БАН

България става иновативна с инвестиции от над 3 млрд. лева
България става иновативна с инвестиции от над 3 млрд. лева Източник: Zonanews

Стълбът "Иновативна България", заложен в Плана за възстановяване и развитие, е вторият най-субсидиран от четирите с планиран дял от общата сума - 25,8% или 3,1793 млрд. лева, информира "Труд". Той цели повишаването на конкурентоспособността на икономиката и трансформирането є в такава, базирана на знанието и интелигентния растеж. Три са направленията в стълба "Иновативна България" - Образование и умения, което включва инвестиции в STEM кабинети в училища със сума за инвестиции от 552 млн. лв., както и модернизиране и реновиране на 750 училища, 450 детски градини, както и общежития с бюджет от 604,6 млн. лв. Планирано е и изграждане на национална онлайн платформа за обучение на възрастни със сумата от 279 млн. лв., както и изграждане на центрове за личностно развитие на ученици и младежи - 60 млн. лв. за 200 центъра в цялата страна.

 

Второто направление е за научни изследвания и иновации, което включва ресурс от 318 млн. лв. за авангардни научни разработки от висши училища и от институтите на БАН и повишаване на иновационния капацитет на Българската академия на науките в сферата на зелените и цифровите технологии - 47,4 млн. лв. Третото е за развитие на интелигентна индустрия, което включва развитие на индустриални паркове и подобряване на инфраструктурната им свързаност със специален фонд от 416 млн. лв. Включена е и програма за икономическа трансформация на малкия и среден бизнес - 1,728 млрд. лв. (900 млн. лв. за сметка на Инструмента за възстановяване и устойчивост).

 

Да обърнем поглед към образованието

Образованието е ключов момент в стълба "Иновативна България". Именно заради това в сектора са планирани цели 1,4974 млрд. лв. Ще се изпълнят и реформи - в предучилищното и училищното образование, както и във висшето. Образователната реформа цели актуализация на учебните програми, надграждане на успешни практики и умения за дистанционно обучение, ориентация към STEM и развитие на когнитивните умения на учениците. Чрез реформата ще се въведе и задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст. Планират се и условия за по-голяма гъвкавост при онлайн обучението.

Чрез плана ще създадат изцяло иновативни училища, затова и основните разходни пера са за оборудване на STEM кабинетите в близо 2000 училища. Проектът има за цел да повиши дигиталната грамотност и мотивацията за учене и да насърчи интереса и умения в дисциплините и областите, свързани с природни и инженерни науки, изкуствен интелект, роботика, ИТ, природни науки, като ще бъде въведена и нова методика на преподаване - проектно и проблемно-базирано изследователско обучение.

 

Паралелно е предвидено да се повиши квалификацията на педагогическите специалисти, насочена към усъвършенстване на дигиталните умения. Приоритет в плана е създаването на по-привлекателни условия за учене и дейности по интереси, като за целта ще бъде финансирано и извършването на цялостни ремонти и изграждане на детски градини, училища и общежития и кампуси за осигуряване на благоприятни условия за живеене, за обучение, възпитание, социализация и развитие на учащите. Ще бъдат изградени инсталации за използване на алтернативни източници на енергия в училища и детски градини, за отопление, вентилация и охлаждане на сградния фонд, озеленяване и други.

 

Очаква се България да има и единна учебна програма съгласно Европейската рамка за дигитални компетенции DigComp2.1. Планира се и изграждането на дигитални клубове в сгради на общини, областни информационни центрове, библиотеки, читалища, дирекции “Бюро по труда”, по места на цялата територия на страната. Нови центрове за личностно развитие на ученици и младежи в подкрепа на устойчивото възстановяване на общините ще помогнат за формирането, развитието и реализацията на учениците и младите хора в градовете Пловдив, Стара Загора, Добрич и Враца. Проектът предвижда включването на поне 15 000 ученици и младежи в дейностите на центровете, както и поне 2000 младежи, преминали през специализирани обучения за повишаване на професионалната им компетентност, включително дигитална, финансова, за предприемачество.

 

Иновациите са изключително важни

За оказване на трайно въздействие върху реформата в образованието, проектите, включени в Плана за възстановяване и устойчивост, ще се съчетават с предвидените в Програма "Образование 2021-2027 г." дейности за цифрова трансформация на образованието и насърчаване на иновациите в предучилищното и училищното образование. В по-широк план, проектите допълват целенасочените усилия по Програма "Образование 2021-2027 г." за ранно детско развитие и разширяване на обхвата на образователната система при осигуряване на равен достъп, модернизиране на учебните програми и съдържание, подпомагане на професионалното развитие на учителите.

 

Проектите в науката пък ще допълват усилията за развитие на иновациите и научните изследвания като решаващ фактор за излизане от кризи, икономическо възстановяване и преход към кръгова и зелена икономика. Ще се търси преодоляване на фрагментацията в развитието на научните изследвания и иновациите чрез засилване на взаимодействието между двете сфери и намаляване на регионалните различия чрез изграждане и надграждане на национална научноизследователска и иновационна екосистема. Съществена подкрепа ще бъде насочена и към развитието на Индустрия 4.0 в България чрез въвеждане на цифрови технологии и решения, насърчаване въвеждането на технологии в предприятията и изграждане на необходимия човешки, научен и институционален капацитет.

Още от "Икономика"

"Газпром" отпадна от топ 100 на най-големите компании по печалба, след като загуби европейския пазар

Основната причина за загубите на "Газпром" беше резкият спад в производството и доставките на газ за Европа, причинен от санкциите, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна

Прочетете повече прочетете повече

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени