България, Унгария и Франция блокират санкциите срещу руския ядрен сектор

Това съобщи полската телеграфна агенция ПАП

Росатом
Росатом Източник: Shutterstock

България, Унгария и Франция блокират санкциите на ЕС срещу руския атомен сектор, в това число срещу концерна Росатом, съобщи полската телеграфна агенция ПАП с позоваване на свои източници. Става въпрос основно за ядреното гориво. За налагане на ограничения върху този сектор от руската икономика настоява Украйна. Налагането на санкцията беше едно от условията за подкрепа на 10-ия пакет срещу Русия от страна на Полша. Приемането на всеки един санкционен пакет изисква единомислието на 27-те страни членки, напомня ПАП.

 

Най-големият адвокат на сътрудничество с Росатом в областта на ядрената енергия е Франция. Най-шумни са Унгария, които се позовават на националната си сигурност, когато се появи каквото и да е споменаване за санкции срещу Росатом. България също информира, че се опасява от сигурността на доставките. Поставянето на атомната енергия на Русия под санкции е в момента главен постулат на украинската страна", заяви пред ПАП източник от ЕС.

 

До Брюксел стигат също така информации, че поради това, че не е бил вкаран в 10-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия Росатом се е почувствал "защитен" и е започнал да разширява дейността си в други сектори.

 

"Украинската страна моли ЕС да вземе решение за ядреното гориво, посочвайки, че Росатом е наясно, че има защитен чадър в ЕС и всичко, което касае него, е изключено от санкционна опасност. Украинската страна съобщава, че Росатом е започнал дейности в сфери, които не са стриктно свързани с ядрената енергетика", разказа за ПАП високопоставен европейски представител.

 

Запитан за мнение представителят на Полша в ЕС Анджей Садош каза, че Полша е за налагане на санкции върху руската ядрена енергетика. "Това е едно от полските искания. Работим в тясно сътрудничество с украинската страна. Също обръщаме внимание на това, че Росатом започва да използва своеобразния си имунитет за да разширява дейността си", каза пред ПАП посланик Садош.

 

Росатом обединява фирми и научни институции, в това число всички не свързани с армията дружества, занимаващи се с ядрена енергетика в Русия, а също така научно-изследователските институти. Собственост на концерна са и атомните ледоразбивачи. Франция съобщи по-рано, че в много от нейните атомни електроцентрали се използва руско ядрено гориво. Росатом строи също така два нови ядрени блока на атомната електростанция в Паксу, в Унгария.

 

През декември м. г. България подписа договор с френския ядрен концерн Framatome за доставка на свежо ядрено гориво за 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" за 12 презарядки в периода 2025-2034 година включително. На 22 декември АЕЦ "Козлодуй" подписа споразумение за доставка на свежо ядрено гориво с Westinghouse за петия блок на централата. С подписаните споразумения България постигна диверсификация на доставките на ядрено гориво за ядрената си централа. В момента горивото и за двата блока се доставя от руската ТВЭЛ, договорът с нея изтича през 2024 година.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени