България ускорява растежа на БВП догодина, прогнозира МВФ

Есенната прогноза на фонда е по-добра от пролетния доклад, според който БВП на България се очакваше да нарасне през настоящата година с 1,4%

Международен валутен фонд
Международен валутен фонд Източник: Pixabay

Международният валутен фонд очаква забавяне на растежа на БВП на България до 1,7% през 2023 г. от 3,4% през миналата година, след което да се ускори до 3,2% през 2024 г.

 

Есенната прогноза на фонда е по-добра от пролетния доклад, според който БВП на България се очакваше да нарасне през настоящата година с 1,4%, съобщава БНР.

 

През пролетта обаче МВФ очакваше растеж на българската икономика с 3,5% през следващата година. Базираният във Вашингтон международен кредитор също така очаква осреднен годишен растеж на българската икономика от 2,8% към 2028 г.

 

Според фонда годишната инфлация в нашата страна ще се забави от 13% през 2022 г. до 8,5% през тази и след това до 3% през 2024 г. Нивото на безработицата пък ще се повиши през 2023 г. до 4,6% от 4,2% през 2022 г., след което ще се върне до 4,4% през 2024 г.

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени