Българската икономика расте на фона на свиването в Европа

Това сочат данни на "Евростат”

Ръст на едни икономики, спад на други икономики
Ръст на едни икономики, спад на други икономики Източник: Zonanews

Икономиката на еврозоната и на целия ЕС стагнира през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходните три месеца, показват данни на официалната европейска статистика "Евростат”, цитирани от NOVA.

 

В същото време БВП на България се повиши с 0,5% спрямо третото тримесечие, като седем други страни членки на ЕС отбелязаха по-добра икономическа експанзия през последното тримесечие на 2023 г. БВП на еврозоната остана на нивото от предходните три месеца, когато се сви с 0,1%, избягвайки "на косъм” навлизането в т.нар. "техническа рецесия” (две поредни тримесечия на отрицателен растеж). 

 

В рамките на целия Европейския съюз БВП също остана непроменен през периода октомври - декември 2023 г. спрямо предходните три месеца, когато отново отбеляза стагнация. Най-солиден растеж на тримесечна база през четвъртото тримесечие на миналата година отбеляза БВП на Дания (2,0%), следван от този на Хърватия (1,3%) и Словения (1,1%).

 

Най-голямо свиване пък отчитат икономиките на Ирландия (3,4%), Естония и Финландия (по 0,7%), като икономически спад през четвъртото тримесечие на 2023 г. отчетоха 7 от 27-те страни членки на Съюза. 

 

Потреблението на домакинствата и държавните разходи показаха скромни увеличения през последното тримесечие на 2023 г., което допринесе положително за икономическия растеж. За разлика от това приносът на нетния износ беше отрицателен, отразявайки сложния баланс между вътрешното търсене и външната търговска среда.

 

Спрямо година по-рано БВП на еврозоната се повиши през последните три месеца на миналата година с 0,1%, а на целия ЕС нарасна с 0,2% след растеж през третото тримесечие с 0,1% както в еврозоната, така и в целия ЕС.

 

БВП на България пък нарасна през четвъртото тримесечие на 2023 г. с 1,6% спрямо същия период година по-рано, като осем други членки на ЕС отбелязаха по-силен икономически растеж, водени от Хърватия и Малта (по 4,3%), Дания (3,1%), Словения (2,6%), Португалия и Кипър (2,2%), Испания (2,0%) и Полша (1,7%).

Още от "Икономика"

Министър Малинов в Букурещ: Всяка помощ за възстановяване на енергетиката на Украйна е от ключово значение

Необходимостта от пълна диверсификация на изкопаеми горива с произход Русия за държавите от ЕС и Енергийната общност бе друг акцент в изказването на министър Малинов по време на форума

Прочетете повече прочетете повече

Агенцията за търговия и развитие на САЩ ще финансира предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-За

Планира се инициираният от ЕСО ЕАД проект да свързва електропреносните мрежи на Турция, България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с възможност да достигне и до Италия

Прочетете повече прочетете повече

Балтийските републики скъсват всякакви връзки с Москва, отделиха се от електропреносната мрежа на Русия

Стабилността на електропреносните им мрежи зависи от управляващите в Москва, което правителствата в Талин, Рига и Вилнюс разглеждат като риск за сигурността на страните си

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени