Байдън разпореди да се наложат санкции на компанията оператор на "Северен поток 2"

Компанията, попадаща под удара на санкциите, е регистрирана швейцарска фирма, чиято компания-майка е руският държавен гигант "Газпром"

Северен поток-2
Северен поток-2 Източник: Nord Stream 2/Igor Kuznetsov

Президентът на САЩ Джо Байдън разпореди днес налагането на санкции срещу компанията, която е натоварена със задачата да експлоатира газопровода "Северен поток 2", предадоха световните агенции. Газопроводът трябва да доставя газ от Русия за Германия.

 

"Днес аз разпореждам на моята администрация да наложи санкции на компанията "Норд стрийм 2" и нейните ръководители", се казва в изявление на Байдън. "Тези мерки са част от нашия първи пакет от санкции в отговор на действията на Русия в Украйна", се допълва в текста.

 

Компанията, попадаща под удара на санкциите, е регистрирана швейцарска фирма, чиято компания-майка е руският държавен гигант "Газпром", припомня БТА. Проектът за газопровода  струва 11 милиарда долара и бе приключен през септември, но оттогава чакаше сертифицириране от Германия и от ЕС.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени