Байдън се възпротиви на продажбата на U.S. Steel Corp. на Nippon Steel

Потенциалната сделка е за 15 млрд. долара

U.S. Steel Corp.
U.S. Steel Corp. Източник: Luxtimes

U.S. Steel Corp, която се съгласи да бъде купена от японската Nippon Steel за 14.9 млрд. долара, трябва да остане местна американска фирма, каза президентът Джо Байдън в четвъртък. Така президентът за пръв път изрично се обяви против сделката. "U.S. Steel е емблематична американска стоманодобивна компания повече от век и е жизненоважно за нея да остане американска стоманодобивна компания, която е местна собственост и се управлява тук", каза президентът в изявление.

 

От думите на Байдън не стана незабавно известно дали той ще използва регулаторните органи на САЩ, за да провали сделката. Комитетът за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS), влиятелен панел, който преглежда чуждестранните инвестиции в американски компании, има властта да препоръча сделката да бъде блокирана от съображения за национална сигурност.

 

Белият дом заяви през декември, че предложеното придобиване заслужава "сериозен контрол", като се има предвид основната роля на U.S. Steel в производството на стомана, което е от решаващо значение за националната сигурност. Nippon Steel заяви в изявление в четвъртък, че придобиването ще донесе "ясни ползи за U.S. Steel, профсъюзните работници, американската стоманодобивна индустрия в по-общ план и американската национална сигурност".

 

"Напредваме в регулаторния преглед, като същевременно се доверяваме на върховенството на закона, обективността и надлежния процес, които очакваме от правителството на САЩ. Ние сме решени да преминем през това и да завършим сделката", се казва в съобщението.

 

В стремежа си да смекчи притесненията от потенциални загуби на работни места, японската фирма също каза, че няма да има съкращения и затваряне на заводи до септември 2026 г. при определени условия. Акциите на U.S.Steel отново потънаха в четвъртък и се сринаха с 18% за два дни до 38.26 долара поради опасения, че Байдън ще изрази опозицията си. Това е далеч под предложената цена на сделката от $55 на акция. Компанията не беше открита за коментар. Отделно главният изпълнителен директор на Cleveland-Cliffs Lourenco Gonsalves каза в четвъртък, че ще обмисли друга оферта за United States Steel вероятно на стойност не повече от $30 на акция, ако сделката с Nippon Steel се разпадне. Cleveland-Cliffs беше сред кандидатите за U.S. Steel.

 

Противопоставянето на САЩ на сделката има потенциала да засенчи срещата на върха на 10 април между Байдън и японския премиер Фумио Кишида, насочена към укрепване на дългогодишния съюз за сигурност между техните страни в лицето на нарастващото китайско влияние. Байдън, който се кандидатира за преизбиране тази година и ухажва профсъюзите като ключов компонент на политическата подкрепа, също се обади на президента на United Steelworkers International Дейвид Маккол в четвъртък. Той повтори, че има "гърба на стоманодобивните работници", казаха от Белия дом.

 

"Разрешаването на един от най-големите производители на стомана в нашата страна да бъде закупен от чуждестранна корпорация ни оставя уязвими, когато става въпрос за посрещане както на нашата отбрана, така и на нуждите от критична инфраструктура", каза той в изявление.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени